Nieuws

"Het is nu echt anders"

Dat de Nasdaq onlangs de 5000 punten passeerde, is volgens Robeco's Lukas Daalder geen reden een nieuwe krach te vrezen.

Kort nadat de Nasdaq in 2000 door de 5000 puntengrens brak, ging de technologiebeurs hard onderuit. Nu, 15 jaar later, bereikte de Nasdaq deze top van weleer opnieuw. Eng?

Volgens Lukas Daalder, chief investment officer bij Robeco, is er geen reden om een nieuwe crash te vrezen. "Het is nu echt anders. Alle bubbelsignalen zijn afwezig. Toen in 2000 had de Nasdaq vier maanden nodig om van 3000 naar 5000 punten te springen. Ditmaal duurde het tien keer langer."

Normaal gewaardeerd

Ook van de krankzinnige waarderingen van toen is nu geen enkele sprake, zegt Daalder. Dat schrijft hij in Robeco's monthly outlook van maart 2015. "Op het hoogtepunt in 2000 deden de Nasdaqfondsen gemiddeld 120 maal de winst. Nu is dat 35 maal de winst. Geen van de grootste tien Nasdaqfondsen heeft op dit moment een k/w van hoger dan 20. De Nasdaq toen was een speeltuin voor nieuwkomers. De huidige fondsen zijn volwassen bedrijven die voor stabiliteit zorgen."

Volgens Daalder is de Nasdaq de vorige top overigens al ruimschoots gepasseerd. Tenminste, als de in de afgelopen jaren uitgekeerde dividenden worden meegeteld. Dat is natuurlijk ook een verschil met Nasdaq 1.0. De internetbedrijven van toen boekten amper omzet, nog minder winst, en gaven al helemaal geen dividend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie