Nieuws

Rendement zonder risico aub

De Europese fondsenindustrie beleefde een heerlijk 2014. Vooral mix-, obligatie- en dividendfondsen waren populair.

De Europese fondsenindustrie heeft een prima jaar achter de rug. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen volgens Lipper:

  1. De Europese assetmanagers haalden vorig jaar 367 miljard euro op. Dat is net geen record. In 2006 bedroeg de instroom vijf miljard meer.

  2. Vooral internationaal georiënteerde fondsen bleken in trek. Bijna de helft van de ingelegde gelden, 179 miljard euro om precies te zijn, ging naar zogenoemde cross-border fondsen.

  3. Ondanks de angst voor stijgende rentes (?) groeiden de obligatiefondsen voor de zevende maal op rij.

  4. Obligatiefondsen waren wederom populairder dan aandelenfondsen. 164 miljard euro stroomde naar obligatiefondsen tegen slechts 60 miljard naar aandelenfondsen.

  5. Niet Spanje, Duitsland of VK noteerden de grootste instroom, maar Italië.

  6. 2014 was wederom het jaar van de mixfondsen. Ondanks een daling van het aantal misfondslanceringen stortten beleggers 125 miljard euro in een van de vele mixed-assetfondsen.

  7. De grootste verliezers van fondsenland waren, hoe kan het ook anders, de grondstoffenfondsen. Zij boekten geen instroom maar 2,2 miljard euro aan uitstroom.

  8. In de zoektocht naar yield/inkomen ging er veel geld naar Europese bedrijfsobligatiefondsen en aandelenfiondsen die zich toeleggen op dividend betalende Europese largecaps.

  9. Beleggers hadden vorig jaar weinig zin in het nemen van risico's. In de top 25 van populairste fondsen zijn de fondscategorieën hoogrisicoaandelen en opkomende markten niet langer terug te vinden.

  10. Dan het fondsenhuis dat vorig jaar de sterkste groei beleefde. Dat was BlackRock dat vorig jaar 29 miljard euro binnenhaalde.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's