Dividendaandelen worden onderschat Beleggers zijn vaak te pessimistisch bij het waarderen van dividendaandelen. 6 maart 2015 10:16 • Door IEXProfs Redactie Analisten en beleggers zijn vaak te pessimistisch bij het waarderen van dividendaandelen. Aandelen met de hoogste dividendrendementen – oftewel het goedkoopste segment – doen het meestal beter dan de bredere markt, zegt Philippa Clough, portfoliomanager Europese aandelen bij JP Morgan Asset Management. Dit wordt geïllustreerd door het feit dat de 20% aandelen met de hoogste dividenden beter presteren dan de wereldwijde markt. Daarnaast zijn dividend uitkerende bedrijven ook minder volatiel dan firma’s die dat niet doen. In Europa zelfs 50% minder volatiel, aldus de portfoliomanager. Waarom presteren hoogdividendaandelen beter? Vermogenswinsten worden aangedreven door de groei van bedrijven. Echter, voor aandelen met een hoog dividendrendement geldt dat de vermogenswinst voor het grootste gedeelte voortvloeit uit de herschikking van de waarderingen van beleggers en analisten. 30% van de winst De markt corrigeert de aanvankelijke onderwaardering dus, betoogt Clough. Daarnaast hebben bedrijven die dividend uitkeren vaak een solide basis, een goede marktpositionering en bewezen activiteiten, zegt Clough. “Hun winsten zijn niet uitsluitend nodig om groei te financieren of schulden af te betalen, maar kunnen in plaats daarvan worden uitgekeerd aan aandeelhouders.” Dividend maakt overigens het grootste deel uit van de premie die beleggers op aandelen maken. In Europa draagt het dividendrendement ongeveer voor 30% bij aan het gemiddelde jaarlijkse rendement sinds 1969, aldus Clough. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.