Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Geldpers ECB vliegwiel vastgoed

Beleggingen in Europees vastgoed schakelen een tandje bij. Met dank aan de ruimhartig draaiende geldpers in Frankfurt.

Beleggingen in Europees vastgoed schakelen een tandje bij. Met dank aan de ruimhartig draaiende geldpers in Frankfurt. “Het is de markt die het minst hersteld is en traditioneel later reageert.”

Al voordat het obligatie-opkoopprogramma van de ECB een feit was, dreef de extreem lage rente beleggers naar vastgoed. De beleggingscategorie behoorde vorig jaar tot de uitblinkers.

De snorrende geldpers in Frankfurt fungeert als vliegwiel voor Europees vastgoed. Aziatische en Amerikaanse vastgoedbeleggers krijgen in meer euro’s voor hun valuta, wat investeringen in Europa interessanter maakt.

Geen gekke dingen

Als alternatief voor de lage coupons op staatsobligaties van ontwikkelde economieën beleggen ze nu in vastgoed. Het resultaat: snel stijgende vastgoedprijzen op A-locaties. Director strategy & research Boris van der Gijp van Syntrus Achmea Real Estate & Finance ziet heel veel kapitaal op zoek naar zekerheid en rendement, momenteel eindigen als vastgoedbelegging.

De zoektocht naar yield zorgt ervoor dat er soms meer geld dan panden beschikbaar zijn, vooral op de meest gezochte locaties. “Beleggers moeten zich hier niet laten verleiden tot gekke dingen, of te veel gaan betalen.”

Het gevaar bestaat dat de zoektocht naar yield zich loskoppelt van de onderliggende markt, zoals bij de aandelenmarkt erkent Van der Gijp. Hij ziet het komend jaar echter een wenkend perspectief voor vastgoed op het oude continent, dat zich vertaalt in fatsoenlijke en stevige rendementen.

Tweedeling in de markt

“Europa is laat-cyclisch, en duidelijk achtergebleven bij de Verenigde Staten. Veel herstel moet nog komen. Het algehele beeld is zonnig, maar niet voor de hele markt. De winkelmarkt in grote steden gaat floreren, maar middelgrote winkelcentra krijgen het lastig. Dezelfde tweedeling kent de kantorenmarkt.”

Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield verwacht dat het agressieve geldbeleid van de ECB dit jaar de aanvangsrendementen (huuropbrengst in het eerste jaar gedeeld door de prijs van het vastgoed) doet dalen met 20 tot 30 basispunten.

Door de toenemende vraag stijgt het beleggingsvolume 5 tot 10%. Kantoren en winkels op minder goede locaties of met leegstandsproblemen profiteren minder of niet, zegt Gert-Jan Kapiteyn, fondsmanager van het Aberdeen European Balanced Property Fund.

Stabiele vooruitzichten

“De rente is een belangrijke drijver van vastgoedprijzen, maar niet de enige. Naast vraag en aanbod spelen ontwikkelingen als vergrijzing, flexwerken, telewerken en e-commerce een rol.”

De fondsmanager ziet Europees vastgoed voorlopig zijn aantrekkingskracht op beleggers vasthouden, mede door de lage yields op de obligatiemarkt. Vastgoedmarkten lopen door hun cyclische karakter achter de aandelen- en de obligatiemarkt aan, waar waarderingen al sterk zijn opgelopen.

Beleggers op zoek naar categorieën met potentie en zicht op hogere inkomsten, vinden in Europa een diverse vastgoedmarkt die behalve een aantrekkelijk rendement ook stabiele vooruitzichten biedt.

Kapiteyn verwacht dat in Europa de komende vijf jaar retail en industrieel vastgoed het beter zullen doen dan het marktgemiddelde. Hij waarschuwt voor overgewaardeerde delen, zoals het Verenigd Koninkrijk of de centra van grote Europese steden.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus