Nieuws

REIT’s aantrekkelijker dan bakstenen

REIT's zijn flexibeler en hebben geen cash drag, aldus Alan Supple van BNY CenterSquare.

Directe vastgoedfondsen zijn nog steeds populairder onder beleggers dan real estate investment trusts (REIT’s, of vastgoedbeleggingsfondsen), maar daar moet verandering in komen, vindt Alan Supple, die verantwoordelijk is voor de vastgoedbeleggingen van BNY CenterSquare, onderdeel van BNY Mellon.

REIT’s hebben namelijk een veel betere liquiditeit dan normale vastgoedfondsen, betoogt Supple. “In een neergaande markt zijn er bij die normale fondsen veel meer verkopers dan kopers actief.”

Waardevernietiging

Om aflossingen te betalen kunnen fondsmanagers gedwongen worden om op het verkeerde moment de onderliggende assets te verkopen, waarbij de fondsmanager aan waardevernietiging kan doen. Dit gebeurde tijdens de financiële crisis van 2008, zegt Supple.

Vastgoedfondsen kampen ook met een ‘cash drag’, een periode tussen de instroom van het kapitaal van beleggers en het verwerven van ontroerend goed. Het kan wel zes maanden of langer duren om vastgoed te bemachtigen, aldus de belegger van BNY Mellon.

Dividendvoordeel

REIT’s hebben daar geen last van omdat zij beleggen in aandelen van bedrijven die makkelijk kunnen worden gekocht en verkocht, meent Supple. Een ander voordeel van REIT’s is dat zij de verplichting hebben om een hoog percentage van de winst als dividend uit te keren.

Voor de beleggingscategorie pleit ook de relatieve outperformance ten opzichte van de directe vastgoedfondsen. Supple: “REIT’s hebben hoge kwaliteit assets en hebben managementteams die zich bewezen hebben. Zij hebben het beste geprofiteerd van de marktcondities na de financiële crisis.”

Supple pleit niet voor een vastgoedportefeuille die alleen uit REIT’s bestaat, hij raadt een mix aan tussen REIT’s en andere vastgoedfondsen. “Die directe fondsen kunnen gebruikt worden voor de niches in de markt, waar nog geen REIT’s beschikbaar voor zijn.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen