Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Goedkope olie-eurococktail

Europese aandelen varen wel bij goedkope olie-eurococktail, maar wees selectief, aldus Robert Mazzuoli van Templeton.

De cocktail van goedkope olie, structurele hervormingen, een zwakkere euro en minder drang tot bezuinigen zal Europese aandelen beter smaken dan kwantitatieve verruiming. Het maakt Europese aandelen aantrekkelijk, maar niet onweerstaanbaar, zegt Robert Mazzuoli, portfoliomanager Europese aandelen van Franklin Templeton Investments.

Of het cocktailglas halfvol of halfleeg is, hangt af van wat beleggers het sterkste laten meewegen: het feit dat bedrijfswinsten sinds 2011 niet hersteld zijn en de goedkope euro ruimte biedt voor groei. Of het gegeven dat waarderingen niet goedkoop zijn, gekeken naar de koers-winstverhouding die iets boven het historische gemiddelde ligt.

Het glas van Mazzuoli is echter halfvol. Dat komt niet door de kwantitatieve verruiming die de ECB in januari aankondigde, maar door de positieve cocktail van goedkope olie, bezuinigingsmoeheid in Europa, structurele hervormingen en een zwakkere euro. Alleen dat laatste is het directe gevolg van het opendraaien van de geldkraan door de ECB, zegt de Europese aandelenspecialist.

Agressieve monetaire verruiming

Exporterende landen als Duitsland, Nederland en Italië hebben baat bij een zwakkere eenheidsmunt, maar voor groei in Europa is "de hele cocktail nodig", benadrukt Mazzuoli. In de zoektocht naar rendement hebben beleggers in de afgelopen maanden beperkt obligaties voor defensieve aandelen omgeruild. Die categorie biedt iets betere rendementen dan schuldpapier en is beter bestand tegen de zwak pulserende groei van de eurozone.

“Waarderingen zijn opgerekt, maar ik geloof dat de premie op termijn zal slinken. Doordat winsten van cyclische bedrijven zullen stijgen, stroomt meer geld naar cyclische aandelen. Consumentengoederen, industrials en financials bieden meer mogelijkheden dan defensieve sectoren. Daarnaast vinden wij vaker interessante businessmodellen onder midcaps dan largecaps. Voorbeelden hiervan zijn BPost en Banca Generali.”

De agressieve monetaire verruiming door de Europese Centrale Bank heeft een licht positief effect op koersen, verwacht de portfoliomanager. Het zorgt voor meer liquiditeit in financiële markten, wat de prijzen opdrijft.

Iets veiliger

“Het belangrijkste positieve effect van QE is een stabielere bankensector. De ECB fungeert nu als verzekering bij een default van eurolanden. Daarmee behoren zorgen zoals in 2011 over wat er met de bankensector gebeurt bij een faillissement van Italië of Spanje tot het verleden.” Het grootschalig opkopen van staatsobligaties door de ECB is volgens Mazzuoli een belangrijke stap in de hervorming van die bankensector.

Het rekent af met de innige relatie tussen de schulden van Europese landen en lokale banken, die het schatkistpapier op hun balans hebben staan. “Doordat in de Verenigde Staten de sector voortvarend is hervormd, is het land sneller uit de crisis gekomen. In Europa kost dat proces meer tijd. Pas nu is er met de ECB centraal bankentoezicht, en zijn balans- en liquiditeitsproblemen van banken opgelost. Het opkopen van staatsobligaties van banken door de ECB maakt de sector stabieler, iets veiliger en brengt de kredietverlening op gang.”

Op de dag dat dit interview plaatsvond, vergaderden de ministers van Financiën van de Europgroep over de Griekse schuldenkwestie. Tegelijkertijd probeerden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Franse president François Hollande vrede te stichten tussen Rusland en de Oekraïne.

Moed en geduld

Het markeert de comeback van politieke risico’s dit jaar, en werpt de vraag op hoe die de risicopremies van Europese aandelen zullen beïnvloeden. Politieke crises zijn van alle tijden, werpt Mazzuoli tegen. Ze creëren in de regel kansen, vroeg of laat wordt er een oplossing gevonden.

Om die reden heeft hij selectief belegd in aandelen die sterk in waarde waren gedaald door de spanningen tussen Rusland en de Oekraïne. “Zo’n beslissing vereist moed en geduld, maar het levert op termijn geld op. Wij beleggen met een horizon van drie tot vijf jaar, terwijl de meeste crises in minder tijd worden opgelost.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?