Nieuws

Eindelijk inflatie in Japan

Komt er dan eindelijk inflatie in Japan? Voor het eerst sinds 1997 overtrof de nominale groei van het bbp de reële groei.

Komt er dan eindelijk inflatie in Japan? Economen werken meestal met groeicijfers aangepast aan het prijsniveau. In Japan vertekende de chronische deflatie dat groeiplaatje gedurende bijna twee decennia. Dankzij de dalende prijzen voelde een gelijkblijvend loonstrookje als een verkapte loonsverhoging.

Die trend lijkt in 2014 doorbroken te zijn, stelt The Wall Street Journal. Voor het eerst sinds 1997 overtrof de nominale groei van het bbp de reële groei. De data wijst op inflatie. Het effect is voor een groot deel veroorzaakt door de btw-verhoging, maar niet alle goederen worden daardoor duurder. Economen denken dat een deel van de prijsstijgingen veroorzaakt wordt door onderliggende inflatie. 

Of dat positief geduid moet worden hangt ervan af. Voor schuldenaren is inflatie een welkom gegeven. De inkomsten voor de overheid stijgen, wat het makkelijker maakt om de schuldenberg af te betalen. 

Verdere impuls

Veel mensen beweren weinig voordeel te merken van ’Abenomics’. De premier is vastberaden om inflatie te creëren. Deflatie heeft lang genoeg de Japanse economie in een negatieve spiraal gehouden. De bestedingen van bedrijven en consumenten leden onder de spaarzin.

De bedrijfswinsten stijgen nu al twee jaar op rij en de overheid hoopt dat dit de loonontwikkeling ten goede komt. Als dat gebeurt, dan kunnen de consumentenbestedingen een verdere impuls geven aan de opwaartse trend van prijzen en diensten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie