Nieuws

Centrale banken vechten constant

Centrale banken doen tegenwoordig wat zij willen en zijn verre van voorspelbaar.

Er was een tijd dat centrale banken transparant en voorspelbaar beslissingen namen en alleen overgingen tot actie op afgesproken data. Met de nieuwe actie van de centrale bank van Zweden en anderen is duidelijk dat centrale banken alle uren van de dag open zijn om te vechten, schrijft Bloomberg.

De centrale bank van Zweden, de Riksbank, is ook bang voor het deflatiespook en was donderdag de zoveelste die beleggers wakker schudde toen het zei dat het bereid is meer te doen op de korte termijn, nadat het zijn rente verlaagde tot onder nul en onverwachts zei dat het staatsobligaties opkoopt.

Eigen kalender

“Om er zeker van te zijn dat inflatie naar het gewenste doel beweegt, is de Riksbank bereid om snel meer monetair te stimuleren, als het nodig is zelfs tussen de normale beleidsvergaderingen door”, schreef de Riksbank in een verklaring.

De Zweedse bank is niet de enige die zijn agenda over boord heeft gezet. De centrale bank van India negeerde zijn eigen kalender met beleidsvergaderingen om de rente te verlagen op 15 januari, terwijl de centrale bank van Rusland de rente verhoogde op 16 december.

De centrale bank van Zwitserland maakte op 18 december bekend dat het banken geld rekent om geld te stallen bij hun, een week na zijn driemaandelijkse beleidsvergaderingen en het schokte de markten op 15 januari toen het afscheid nam van zijn valutaplafond met de euro, ook buiten de agenda om.

Singapore zei op 28 januari dat het een tragere waardevermeerdering van zijn valuta wil zien en de centrale bank van China acteert ook vaak op willekeurige data. En ook Denemarken heeft zijn rente vier keer verlaagd dit jaar om zijn plafond met de euro te verdedigen.

Meer verassingen

De normale gang van zaken voor centrale banken was dus om voorspelbaar te zijn. De theorie is dat als beleggers makkelijk de korte termijn rente kunnen voorspellen van centrale banken, dan beïnvloed dat de leenkosten op lange termijn. Financiële markten zouden ook minder volatiel moeten zijn als beleid kan worden voorspeld.

Waarom de verandering? De grootste reden zijn volgens Rob Carnell, hoofdeconoom bij ING, de valutaoorlogen. Carnell: “sommige centrale banken ondernemen actie, waardoor veel anderen in een sneltempo moeten reageren op die acties. Ze moeten een stap voorblijven en we hebben dat gezien bij een aantal gevallen. Er zullen waarschijnlijk meer verassingen komen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie