Nieuws

Pas op met Britse banken

Britse banken lopen enorme risico’s door hun grote blootstelling aan de overspannen Britse huizenmarkt.

Britse banken lopen enorme risico’s door blootstelling aan de overspannen Britse huizenmarkt en de bemoeienis van de overheid. Dat schrijft Paul Stephany, fondsbeheerder van Newton UK Opportunities van BNY Newton, onderdeel van BNY Mellon.

De enorme hypotheekportefeuilles van Britse banken is voor Stephany een belangrijke reden om de Britse bankensctor te onderwegen. De leverage ratio is inmiddels opgelopen tot dertig. "Elke toename van hypotheekwanbetalingen heeft een enorme impact op de winst. Simpel gezegd, elke pond minder inkomsten leidt tot een verlaging van de winst met dertig pond."

Een toename van wanbetalingen sluit Stephany zeker niet uit, omdat de Britse huizenmarkt alles behalve in rustig vaarwater zit. "De laatste twaalf maanden zijn de prijzen (weer) met 10% gestegen."  

Mentaliteitsomslag

Een plotselinge daling van de huizenprijzen heeft volgens Stephany enorme negatieve gevolgen voor de Britse banken, omdat Britse huizen met relatief veel geleend geld worden gefinancierd. "Zolang de prijzen rustig oplopen, is er weinig aan de hand. Maar een kleine waardedaling kan al meteen leiden tot een complete omslag in de mentaliteit bij een bank. Ineens is het voorbij met het streven naar groei van de hypotheekportefeuille en zoeken de banken naar manieren om hun blootstelling aan de hypotheekmarkt te verminderen."

Dat banken op dit moment steeds strenger zijn in het verstrekken van hypotheken zou volgens hem wel eens een voorbode kunnen zijn voor een komende daling van de huizenprijzen.

Onhoudbaar niveau

Op basis van de betaalbaarheidsratio, het inkomen ten opzichte van de gemiddelde huizenprijs, nadert de Britse vastgoedmarkt volgens Stephany de onhoudbaarheidsniveaus van 1980 en 2007. "Als huizenprijzen gaan dalen, lijkt het me niet zo verstandig om nog bankaandelen te hebben, vooral omdat mensen van banken verwachten dat zij jaarlijks hun winsten en dividenden verhogen."

Dat wil niet zeggen dat Stephany alle Britse banken mijdt. Standard Life, Prudential en Intermediate Capital hebben alle een positie in zijn fondsportefeuille. Van Lloyds moet hij echter weinig hebben. "Lloyds heeft recent sterk gepresteerd op de beurs, maar heeft de beroerdste hypotheekportefeuille in bezit van het hele Verenigd Koninkrijk, deels veroorzaakt door de gedwongen overname van HBOS."  

Dat de overheid zich actief in de financiële sector kan mengen, is voor Stephany overigens ook nog een reden om de financiële sector zo veel mogelijk links te laten liggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen