Nieuws

Nemen algoritmes de overhand?

De snelle ontwikkeling van de computergestuurde handel bedreigt de positie van de fondsbeheerder van vlees en bloed.

Worden de fondsbeheerders van vlees en bloed ooit vervangen door algoritmes? De snelle ontwikkeling van de computergestuurde handel bedreigt de positie van de fondsbeheerder, meent Leda Braga in The Financial Times. Zij geeft leiding aan BlueTrend, een vooruitstrevend computergestuurd hedgefonds.

Volgens Braga krijgen traditionele fondsbeheerders het steeds moeilijker om in de pas te blijven bij de systematische computermodellen. Dure managers worden voorbijgestreefd door goedkopere en efficiëntere technologieën. Beide benaderingen bestaan nu nog naast elkaar, maar in de toekomst gaat de systematische aanpak domineren.

Braga uit haar kritische kanttekeningen bij traditionele fondsbeheerders op het moment dat de meerderheid daarvan worstelt om een goed rendement te behalen. De computergestuurde fondsen hebben in 2014 de meeste rivalen van vlees en bloed in de schaduw gezet. Het BlueTrend hedgefonds heeft over 2014 een positief rendement van 12,7% behaald.

Computergestuurde hedgefondsen hadden het moeilijk met de grootschalige marktinterventies van de centrale banken. Maar vorig jaar wierp de objectieve systematische benadering vruchten af. 

Fondsbeheerders kunnen dan weliswaar de kleur en psychologie van de markt interpreteren zoals computers dat niet kunnen. Maar geen menselijk verstand kan de hoeveelheid data verwerken zoals een systematisch fonds dat kan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's