Nieuws

Mario is niet zo super meer

Het idee dat zes jaar na de crisis monetaire verruiming in Europa alles gaat oplossen is vergezocht.

Het idee dat zes jaar na de crisis monetaire verruiming in Europa alles gaat oplossen is vergezocht. Mario Draghi en zijn ECB zetten met deze stap hun geloofwaardigheid op het spel, vindt Peter Hensman econoom van BNY Newton Capital Management, onderdeel van BNY Mellon. Als het Draghi niet lukt om met QE in de korte tijd de consumentenprijzen een impuls te geven dan zullen de markten zich afvragen of de ECB nog wel over effectieve instrumenten beschikt

Structurele problemen
De structurele problemen die aan de malaise in de eurozone ten grondslag liggen, worden namelijk niet opgelost met een lagere rente of een stortvloed aan liquiditeit, adus de econoom van BNY Mellon. Het zal ook moeilijk worden om die stortvloed aan liquiditeit de reële economie in te laten stromen, denkt Paul Brain, ook strateeg bij BNY Mellon. Veel medewerking van de banken verwacht Brain namelijk niet.

Knappe Draghi
Toch is het knap dat het Draghi is gelukt om iedereen tevreden te stellen. Enerzijds de kritische houding van Duitsland en anderzijds de hooggespannen verwachtingen van de markt, denkt Holger Fahrenkrug, hoofdeconoom bij BNY Meriten Investment Management. Zo worden de risico’s gespreid ter geruststelling van de Duitsers, terwijl de markten nog steeds dik tevreden zijn. Daarnaast krijgt de economie door de QE een boost en zal de inflatie in de loop van dit jaar oplopen. Fahrenkrug denkt dan ook dat het opkoopprogramma van Draghi in 2016 niet voortgezet hoeft te worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen