Nieuws

"Fed gaat niet verhogen in 2015"

Nicolas Doisy (Amundi) over 2015: Griekenland wordt cruciale testcase, Fed houdt de rente laag en deflatiespook in China.

De Griekse verkiezingen worden de eerste grote test voor een eurozone die aan de vooravond staat van zijn eerste grote quantitative easing-operatie. Dat zei Nicolas Doisy, hoofdeconoom van Amundi gisteren bij de presentatie van zijn vooruitblik op 2015. 

De woorden van Draghi galmden nog na in de persruimte van de ECB op het moment dat Doisy er al zijn licht over liet schijnen. "Na de beslissing om QE te gaan doen is het nu cruciaal dat de banken in de periferie gezond worden. Dat betekent dat er hervormd moet worden. Dat is ook wat Draghi wil; hij doet QE, in ruil voor hervormingen. Ik denk zelfs dat het een goede zaak is als de protestpartij Syriza wint in Griekenland."

"Dat zou namelijk de macht van de oligarchen breken, die nu de politiek en de banken controleren. Het is dan wel zaak dat Syriza met minstens één gematigder partij gaat regeren, zodat er wel hervormd gaat worden. Dat wordt heel belangrijk, want Griekenland is de generale repetitie voor Spanje, later dit jaar." 

Eurozone speelt met vuur

Doisy is tevreden met de aanpak van Draghi, al erkent hij dat Europa - en met name Duitsland - een gevaarlijk spel aan het spelen is. "Duitsland heeft het hard gespeeld; ze hebben in feite net zo lang op de rem gestaan tot er deflatie kwam, zodat ze nu samen met Draghi hervormingen kunnen afdwingen."  

"De druk ligt nu bij de politiek in Zuid-Europa: zodra de onderhandelingen de verkeerde kant op gaan kan Duitsland Draghi bellen en zeggen: stop maar even met kopen. Toch speelt de eurozone met vuur; het Japan-scenario ligt op de loer als dit niet werkt en geen inflatie bewerkstelligt."

Deflatie is in 2015 de grote bedreiging voor de wereldeconomie, blijkt uit de woorden van Doisy. En opvallend genoeg zorgt Europa daarin niet voor het grootste gevaar. "Ik denk dat China de belangrijkste bron van deflatierisico gaat zijn in de komende twee jaar." 

China wìl een harde landing

"En als ik het heb over deflatie in China, dan is dat eigenlijk een eufemisme voor een harde landing van de Chinese economie. Die zit er aan te komen. Ik denk dat de Chinese regering die harde landing stiekem ook wil. China moet namelijk schoon schip maken in de financiële sector en de kredietbubbel laten leeglopen."

"Toen Oost-Europa zich ging ontwikkelen was daar ook een zwakke bankensector, maar die landen waren zo verstandig om westerse banken binnenboord te halen, die de kennis en kunde meebrachten om een goede financiële infrastructuur te bouwen. In China is dat nooit gebeurd, met als gevolg dat daar nu enorm is geïnvesteerd in overbodige capaciteit. Het mes moet daar in de financiële sector en dat brengt grote deflatierisico's met zich mee."

Resteert Amerika - andere emerging markets zijn volgens Doisy geen bepalende factor, omdat die zich uiteindelijk laten leiden door wat er in de drie belangrijkste economieën gebeurt. En voor Amerika schudt Doisy een opzienbarende voorspelling uit de mouw: volgens hem gaat de Fed in 2015 de rente niet verhogen. 

Yellen heeft inflatie nodig

"In Amerika is de inflatie niet hoog genoeg. En Janet Yellen weet dat. Net als in de jaren dertig van de vorige eeuw moet de reële rente negatief worden om de economie echt aan het groeien te krijgen. Daarvoor is de inflatie nog steeds te laag. In deze situatie van lage inflatie kun je de werkloosheid alleen verlagen door de inflatie te laten oplopen."

"Dus ik denk dat Yellen in de eerste helft van dit jaar de illusie van een renteverhoging in de lucht zal laten hangen, om daarna langzaam de positie te gaan innemen dat ze een ingreep zal laten afhangen van wat er in Europa en China gebeurt. En dan denk ik eerlijk gezegd dat we op z’n vroegst in 2016 hogere rentes van de Fed zullen zien."

Als je alles bij elkaar optelt, zegt Doisy dan ook, is de reflatie van de wereldeconomie - die in 2009 begon - eigenlijk nog steeds in volle gang. "En we hebben nog wel een paar jaar te gaan." Toch zou het zomaar kunnen dat we dit jaar ook voor het eerst echte resultaten van die operatie gaan zien. "Ik heb het idee dat we dit jaar wel eens het keerpunt kunnen gaan bereiken waar we zo lang op hebben gehoopt." 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie