Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Het mysterie van de rentemissers

Rentes op staatsobligaties voorspellen? Wie durft?

The only function of economic forecasts is to make astrology look respectable,” aldus de fameuze econoom John Kenneth Galbraith. De onjuistheid van voorspellingen blijkt iedere dag weer. Dat is ook niet gek, er zijn iedere dag wel economen, goeroe's of analisten die een voorspelling doen. Door deze eindeloze stroom aan voorspellingen, zit er altijd wel iemand naast óf iemand juist.

Toch is de opmerking van Galbraith ook een beetje flauw. Een voorspelling biedt houvast - ook al blijkt het er later misschien een paar procentpunten naast te zitten. Wat als bijvoorbeeld het IMF geen voorspellingen meer doet over de economische groei van landen? Waar moeten beleidsmakers dan nog hun beleid op baseren? 

In de beleggingswereld zeggen vooruitzichten vaak iets over de visies van fondsmanagers. Marc 'Dr. Doom' Faber zal een somber vooruitzicht hebben voor de Amerikaanse aandelenmarkt terwijl Bill McQuaker van Henderson juist denkt dat de koersen op Wall Street gaan stijgen. Los van wie er gelijk gaat hebben (dat kan in de economie immers afhangen van toevalligheden), zeggen die verwachtingen iets over hun visie. 

Het mysterie van de rente
Er is echter één onderwerp waar analisten structureel al jaren massaal naast zitten: een stijging van de rentes op staatsobligaties in het algemeen, en die van Amerikaanse treasuries in het bijzonder. Dat werd voor 2012 door velen voorspeld, in 2013 door nog meer en voor 2014 was men het er bijna unaniem over eens. Toch daalden de rentes op staatsobligaties steeds verder, behalve in 2013.

In aanvulling op de quote van Galbraith, schrijven Joshua McCallum en Gianluca Moretti van UBS in hun outlook: “The only function of interest rate forecasts is to make economic forecasts look respectable.” Ook dit jaar wordt een stijging van de rentes van Treasuries verwachtWordt 2015 het zoveelste jaar van de verkeerde renteschatting? Sinds het begin van dit jaar zijn de rentes tot noch toe weer gedaald. In onderstaande UBS-grafiek is te zien hoe de voorspellingen er steeds naast zaten.

McCallum en Moretti proberen erachter te komen waarom de rentes ook nu weer blijven dalen. De lage inflatie van 0,7% kan het niet zijn, want als de olieprijs eruit wordt gecijferd, blijkt dat de kerninflatie zo rond de 2% is.  

Summers gelezen
"Perhaps investors spent the Christmas holidays reading research from Larry Summers, and have all decided that secular stagnation is more likely and the US is locked into a world of permanently lower growth, inflation and interest rates," aldus de UBS-economen. "Or perhaps investors have become worried that the political situation in Greece threatens the integrity of the Eurozone, and that this in turn threatens global growth."

Dan is er natuurlijk nog ook nog het stimuleringsbeleid van centrale banken. De Fed mag dan misschien zijn gestopt met opkopen van schuldpapier, maar die van Japan heeft het stokje overgenomen en Europa komt misschien ook nog door. Dat zou de vraag naar Treasuries kunnen stuwen en de recente rentedaling kunnen verklaren. 

"Unfortunately, data on the flows from the Eurozone into the US lag by several months, so we will not know for sure if this is the cause for a few months yet. But until then, there is at least the lesson from the last few years: as soon as interest rate forecasts predict rates to stay low, that is probably the moment when interest rates will go up."

Misschien toch maar de sterren raadplegen?

Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen