Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

2015: Europa kan gaan verrassen

Koffiedik, glazen bollen. Alle middelen zijn aangewend voor een vooruitblik op 2015: Joost van Leenders, BNP Paribas IP.

IEXProfs vraagt zes multi-assetspecialisten wat beleggers kunnen verwachten voor het jaar 2015. Met deze keer op de praatstoel:

Joost van Leenders
BNP Paribas IP

 

VS en Europa
“Het monetair beleid blijft in 2015 ook de toon zetten, maar ik reken op een hogere groei dan in 2014, vooral in Europa. Over de VS hoeven we ons geen zorgen te maken, al zijn de verwachtingen wellicht wat te hoog. Je kunt na een recessie een tijdlang een groei hebben die boven de trend ligt, dan zie je autoverkopen herstellen en bedrijfsinvesteringen toenemen. Dat hebben we daar nu wel gezien. Het voordeel van goedkope olie is in de VS beperkt. Dat valt voor een deel weg door de sterkere dollar en bovendien produceert de VS zelf veel energie. In Europa is nog wel ruimte voor opwaartse verrassingen. De investeringen staan op laag niveau, autoverkopen beginnen net een beetje te herstellen. Twijfels over een nieuwe recessie, ebben weg.”

BNP Paribas IP

China
"Het beeld voor opkomende markten is heel divers. In China is verdere vertraging denkbaar. Er wordt nog altijd een stimulerend beleid gevoerd, ook al zouden ze dat liever niet doen. Maar veel kleine stapjes maken toch gewoon één grote en hierdoor blijft de economische groei kunstmatig hoog. Een crisis verwacht ik er niet, simpelweg omdat die niet wordt getolereerd. Als een bedrijf dreigt om te vallen, komt er een bail out door de overheid of overheidsgecontroleerde bedrijven. Fundamenteel gezien kampt China met problemen die moeilijk op te lossen zijn, er is nog steeds sprake van een kredietgedreven economie, met alle risico’s van dien, maar voorlopig is het nog okay.”

Opkomende markten en commodities
“De groeivertraging in China zal wel zijn weerslag hebben op toeleveranciers en die grondstoflanden hebben het al zwaar door de dalende commodityprijzen. Met Brazilië gaat het gewoon slecht, misschien zal er daardoor in 2015 iets van een herstel te zien zijn. Taiwan, Korea en Indonesië zullen zich kunnen optrekken aan een herstel in ontwikkelde markten, met name Europa. We hebben een lange periode van underperformance gezien van emerging markets. De vraag is of dit een value trap is? Zijn die landen goedkoop met een reden? De winstgroei valt er tegen, maar als dat draait dan kunnen die landen een rendement opleveren dat wellicht hoger uitvalt dan in de VS.”

Obligaties
“De rente blijft dalen en de kans dat die daling stopt komt elke dag dichterbij, maar we zijn er nog niet. Zolang de groei niet echt snel aantrekt zal er geen hoge inflatie zijn en loopt de rente ook niet hard op. Hebben beleggers nog iets te zoeken op de obligatiemarkt? Een verdere rentedaling zie ik alleen in het geval van een Japan-scenario. De rendementen op obligaties zullen laag zijn, ze zijn vooral nuttig als diversificatiemiddel. Uitwijken van staatsobligaties naar bedrijfsobligaties, eventueel high yield, is een optie.”

Deze outlook stond eerder in IEXProfs magazine nummer 27, 2014.

Nog meer in deze reeks: Supriya MenonAsoka WöhrmannBill McQuakerTrevor GreethamRemi Ajewole en Joost van Leenders.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie