Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

2015: Alle ogen op de Fed

Koffiedik, glazen bollen. Alle middelen zijn aangewend voor een vooruitblik op 2015: Trevor Greetham, Fidelity.

IEXProfs vraagt zes multi-assetspecialisten wat beleggers kunnen verwachten voor het jaar 2015. Met deze keer op de praatstoel:

Trevor Greetham
Fidelity

 

Centrale banken
“Ook in 2015 zijn alle ogen weer gericht op het beleid van de centrale banken bij het bepalen van de asset allocatie. Wat gaan ze doen? Wat is de impact van hun maatregelen op de markt? De Amerikaanse aandelenmarkt blijft voor mij favoriet, en dat is het al vier jaar. De huizenmarkt trekt aan en het einde van de fiscale verkrapping onderschrijft het herstel. Ook zijn de bedrijfswinsten in de VS sterker dan in andere regio’s. De Federal Reserve is waarschijnlijk de eerste centrale bank die de rente zal verhogen. Dat kan een periode van hogere volatiliteit inluiden, maar zolang inflatie binnen de perken blijft, zullen aandelenbeleggers zich realiseren dat de Federal Reserve niet vol op de rem aan het trappen is, maar alleen de voet voorzichtig iets van het gaspedaal haalt.”

Fidelity

China en commodities
“Een harde landing van de Chinese economie is niet het meest waarschijnlijke scenario, maar wel iets dat als een potentieel risico boven de markt hangt. Maar een Chinese groeivertraging en de noodzakelijke structurele hervormingen in China zorgen er wel voor dat de rente daar niet scherp op zal lopen. De lagere groei zorgt namelijk voor aanhoudend lage grondstofprijzen waardoor inflatie ook niet hard kan stijgen. De lage commodityprijzen zijn natuurlijk wel een groot probleem voor grondstofproducerende opkomende landen, maar ook voor Canada, Australië en zelfs het VK waar de grondstoffensector een grote weging heeft in de index.”

1990's
“In het algemeen doet de huidige situatie erg denken aan die van eind negentiger jaren, toen opkomende markten en grondstoffen ook worstelden. Toen vervulde Japan de rol die China nu heeft als grote industriële economie die de groei zag afvlakken. In die periode bleef de Amerikaanse groei robuust, ondanks de sterke dollar, en waren de rendementen op Wall Street bovengemiddeld. Japan is nu een land dat bij uitstek zal profiteren van lagere olie- en grondstofprijzen én van een aantrekkende Amerikaanse economie. Ik ben enthousiast over de Japanse aandelenmarkt, maar blijf wel onderwogen in de yen, omdat de Bank of Japan vasthoudt aan het beleid om de munt te verzwakken.”

Oh ja, Europa
“De groei in Europa lijkt gepiekt te hebben en sommige landen zijn al in het deflatiescenario terechtgekomen. De ECB heeft tot nog toe vertrouwd op de verzwakkende euro als stimuleringsmiddel, maar het is onwaarschijnlijk dat dit voldoende blijkt. ECB-president Mario Draghi zal vermoedelijk voor een vol programma van quantitative easing kiezen, zodra andere onconventionele maatregelen niet voldoende blijken. Dat zal stuiten op Duits verzet en leiden tot een periode van marktstress. Ik ben neutraal op Europese aandelen en onderwogen de euro.”

Deze outlook stond eerder in IEXProfs magazine nummer 27, 2014.

Nog meer in deze reeks:  Supriya MenonAsoka WöhrmannBill McQuaker, Trevor Greetham, Remi Ajewole en Joost van Leenders.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen