Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

2015: Aandelen gaan weer vlammen

Koffiedik, glazen bollen. Alle middelen zijn aangewend voor een vooruitblik op 2015: Asoka Wöhrmann, Deutsche AWM.

IEXProfs vraagt zes multi-assetspecialisten wat beleggers kunnen verwachten voor het jaar 2015. Met deze keer op de praatstoel:

Asoka Wöhrmannn
Deutsche AWM

 

Risico moet
“Verschillen in economische ontwikkeling en monetair beleid vormen komend jaar de belangrijkste drijvende kracht achter de financiële markten. De ECB en de Japanse centrale bank gaan nog expansiever beleid voeren, terwijl de Fed en de Bank of England dat beleid juist beëindigen. In deze context moeten beleggers volgend jaar dus slim keuzes gaan maken. Het herstel is zwak; we spreken van een slakkengangcyclus: alles ontwikkelt zich trager dan normaal. Eén ding is duidelijk in de huidige fase van lage rente: voor vermogensgroei móet je wel – gedisciplineerd – risico’s nemen.”

Deutsche AWM

Aandelen dus
“Het decennium van aandelen blijft in volle gang, ook in 2015 is dit hét segment om in te beleggen. Voor het zevende jaar op rij blijft er sprake van stijgende koersen. Het wordt tamelijk normaal in aandelen, met rendementen in de hoge enkele cijfers, in lijn met het langetermijngemiddelde. Dividend wordt de belangrijkste drijvende kracht achter de koersen, ondersteund door bescheiden winstgroei. Europese aandelen zijn favoriet; vooral Duitse, die historisch gezien aantrekkelijk zijn gewaardeerd ten opzichte van Amerikaanse aandelen. Toch zijn er in de VS ook mogelijkheden voor met name Europese beleggers, vanwege de economische kracht en de verwachte stijging van de dollar.”

VS & dollar
“De VS wordt de motor van de mondiale groei, met een verwachte bbp-groei van 3,2%. Voor de eurozone voorziet Deutsche AWM 1,2% groei. In de eurozone komt geen deflatie; Europa is niet het nieuwe Japan. De dollar blijft volgend jaar waarschijnlijk sterk stijgen, vooral ten opzichte van de euro. Op middellange termijn zal de euro-dollarkoers dalen tot rond 1,17, net als bij de introductie in 1999, toen de Europese economie er aanzienlijk beter voor stond dan nu. Pariteit (een euro-dollarkoers van 1:1) kan niet worden uitgesloten. De greenback maakt een comeback en profiteert ervan dat de VS vooroploopt in groei en verwachte rendementen. Sommige valuta uit opkomende markten bieden ook interessante beleggingskansen, maar het is van groot belang daar selectief te blijven. De vooruitzichten voor de Japanse yen zijn sceptisch.”

Bedrijfsobligaties
“Op de internationale obligatiemarkten zullen rendementen geleidelijk normaliseren, maar we voorzien geen verkoopgolf. Amerikaanse, Duitse, Britse en Japanse staatsobligaties zullen weinig rendementspotentieel bieden; die zijn eerder te vinden bij obligaties uit de Europese periferie, met name Italië en Spanje. Sommige looptijden bieden aantrekkelijke risico-rendementratio’s. Vooral bedrijfsobligaties vormen een beleggingscategorie om in de gaten te houden. In 2015 is het recept voor succes op de obligatiemarkten het exploreren van regionale risicopremies en valutakansen.”

Deze outlook stond eerder in IEXProfs magazine nummer 27, 2014.

Nog meer in deze reeks: Supriya Menon, Asoka Wöhrmann, Bill McQuakerTrevor GreethamRemi Ajewole en Joost van Leenders.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie