Nieuws

Deflatiedruk komt ook uit China

Het gevaar van deflatie komt niet alleen uit het westen, maar de vertraging van de Chinese economie draagt ook bij.

Het gevaar van deflatie komt niet alleen uit het westen, maar de ‘onvermijdelijke’ vertraging van de Chinese economie draagt ook bij aan de deflatiedruk, zegt Volker Buschmann hoofdanalist van het Britse M&G Investments in hun outlook voor 2015.

“De Chinese autoriteiten zijn eraan gewend om diverse onderdelen van de enorme economie op microniveau te managen”, vertelt Buschmann. “Daarnaast heeft het land ook zo’n 1300 miljard dollar aan Amerikaans staatspapier achter de hand, dat verkocht kan worden om fiscale stimuleringsmaatregelen te financieren.”

De Chinese economische vertraging zou als gevolg kunnen hebben dat prijzen van grondstoffen nog verder dalen en daar zullen grondstofexporterende landen als Australië, Chili en Zuid-Afrika onder lijden, denkt het Britse bedrijf.

Olieprijs is deflationair
Verder onderschrijft de bank dat er een risico bestaat op seculiere stagnatie voor ontwikkelde economieën, zoals Amerikaan Larry Summers, economisch adviseur van Barack Obama, zegt.

De enige manier om groei aan te wakkeren in een periode van seculiere stagnatie is het creëren van kleine zeepbellen binnen bepaalde beleggingscategorieën om zo het consumptieniveau op te schroeven, zet Buschmann uiteen in de outlook.

Als laatste denkt de analist dat de olieprijs op korte termijn deflationair is, maar op de lange termijn zal de lage olieprijs waarschijnlijk positief uitpakken voor de mondiale groei. Erg goed nieuws dus voor de consument, stelt Busschmann.

“De geschiedenis toont aan dat bewegingen in energieprijzen de motor zijn van veranderingen in economische groei.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie