Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

De zonnige kant van Europa

Het is moeilijk om een econoom te vinden die zich positief uitlaat over Europa. Onterecht, vindt Vincent Juvyns van JPMorgan AM.

Het is moeilijk om een econoom te vinden die zich positief uitlaat over Europa. Dat pessimisme is onterecht, vindt Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management. “Ik denk dat wij bovengemiddeld positief zijn over Europa en ik zal vertellen waarom.”

De Europese parameters stonden begin dit jaar niet zo positief, aldus Juvyns, die executive director global market strategist is bij de vermogensbeheertak van JPMorgan. “De euro was duur, er was nauwelijks winstgroei, bedrijfsfinanciering was moeilijk te krijgen en de Europese Unie hervormde nauwelijks. Inmiddels, in de laatste maand van het jaar, zijn al deze vlakken verbeterd.”

 

Goedkope euro
Terwijl hij in de file staat, vertelt Juvyns via de telefoon de positieve visie van JPMorgan AM over Europa. “Om te beginnen is de euro nu veel goedkoper ten opzichte van de dollar. Lange tijd was dat andersom en daar profiteerde de Verenigde Staten van, maar nu is het een kans voor de Europese export. Ook zien we dat de winstgroei van Europese bedrijven langzaam groeit.”

Veel economieën, waaronder die van Europa, hadden de laatste jaren last van een stagnerende wereldeconomie. Het komende jaar ziet er wat dat betreft echter rooskleurig uit. “In 2015 zal de mondiale economie volgens het IMF met 3,8% groeien. We moeten toch erkennen dat dit niet slecht is. Dat is namelijk meer dan het jaarlijkse gemiddelde sinds de jaren tachtig, wat uitkomt op 3,5%. Historisch gezien gaat het dus eigenlijk goed met de wereldeconomie, en dat gaat zeker Europa ook helpen.”

Ook wijst de strateeg erop dat de inkoopmanagerindex afgelopen november in 71% van de landen op positief staat, oftewel boven de vijftig punten.

“Europa is bovendien bezig met hervormen. Dat kun je zien aan de nationale stakingen in landen als België, Italie en Frankrijk. Als er gestaakt wordt, betekent het dat er hervormingen aan de gang zijn,” aldus Juvyns.

 

Hoge ontslagbescherming
En dat is precies wat Europa nodig heeft. De grote EU-landen hebben namelijk zo ongeveer de stevigste ontslagbescherming ter wereld, en dat is slecht voor de werkgelegenheid. “Het is goed dat hier nu iets aan gedaan wordt. Je ziet namelijk dat in er in de landen waar ontslagbescherming soepel is, zoals Zwitserland en VS, de werkloosheid laag is.” Hervormingen in het arbeidsrecht kunnen de werkloosheid in EU-landen verder omlaag brengen.

Tot slot de kredietverstrekking aan het bedrijfsleven. “Ik ben geen voorstander van kwantitatieve verruiming door de ECB. Dat heeft – in tegenstelling tot bij de Verenigde Staten – niet zoveel impact op bedrijfsfinanciering. Amerikaanse bedrijfsschuld is voor 88% gefinancierd door de markt, in Europa is dat slechts voor 33%, de rest komt van bankleningen.”

Bovendien ziet de marktstrateeg de kredietverstrekking aan bedrijven alweer voorzichtig groeien. “Ik ben ook blij met Junkckers plan om meer te investeren in infrastructuur. Het blijkt dat voor iedere 1% van het bbp dat de overheid meer investeert in infrastructuur, zich dat later uitbetaald 1,5% meer economische groei.”

 


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie