Nieuws

Carmignac maakt zich zorgen

Wordt het Japanse echec op korte termijn ook het Europese echec. Het zou zomaar kunnen, denkt Didier Saint-Georges.

De plotselinge daling van de aandelenmarkt in oktober werd weliswaar snel weggepoetst, maar beleggers doen er goed aan het niet te snel te vergeten. het was 'de kanarie in de kolenmijn', stelt Didier Saint-Georges, lid van het beleggingsteam van Carmignac, en die kanarie hapte eventjes ernstig naar adem (of zuurstof). 

Er dreigt namelijk nog altijd gevaar en dat zit 'm in het spanningsveld tussen de onverminderde bereidheid van centrale banken om alles wat nodig is te doen enerzijds, en de beperkte impact van wat ze doen, plus de begrenzing van hun mogelijkheden. 

Ja, er zijn bemoedigende signalen in de VS, India, de Filippijnen, China, Mexico, Peru, Colombia, Spanje of Ierland, waar het beleid vruchten afwerpt, maar er is nog steeds heel veel druk op de groei van de wereldeconomie, die heel goed tot meer volatiliteit kan leiden. Carmignac blijft daarom inzetten op "voorspelbare groeiaandelen, met voorkeur voor de VS".

De opleving van de beurzen na de oktoberdip is slechts schijn, stelt Carmignac. De aanhoudende daling van Duitse Bunds wijst op een grote vraag naar veilige havens. Over Europa is Saint-Georges sowieso niet echt te speken:

"Misschien zal Mario Draghi de euro kunnen laten dalen, en zelfs de financieringskosten van de banken nog verder laten dalen en de dalende inflatieverwachtingen intomen. Dat zou al een enorme prestatie zijn. Maar als een opleving van de consumptie en de investeringen uitblijft, lijkt het ons buitengewoon optimistisch om te rekenen op alleen geldcreatie om de dynamiek van de Europese groei een impuls te geven. In dat opzicht kan het Japanse echec als voorbeeld dienen."  

Het Japanse echec, inderdaad, want ook daar zet de Fransman de loftrompet nog niet aan de lippen:  

"Na achttien maanden ''quantitative easing'' was een verhoging van de BTW van 5% naar 8% voldoende om de Japanse economie weer in een recessie te storten. Wat dit Japanse experiment op ware grootte eigenlijk bevestigt, is dat een hogere inflatie en een lagere wisselkoers nooit tot een duurzame reële groei kunnen leiden, tenzij tegelijkertijd de vraag wordt ondersteund. De problemen van Japan laten zien dat de ontwikkelde landen in uiteenlopende mate nog steeds voor een enorme uitdaging staan: de vraag nieuw leven inblazen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie