Nieuws

Japanse kerninflatie zakt onder 1%

Japan raakt steeds verder bij zijn inflatiedoelstelling van 2% vandaan. Afgelopen maand kwam de kerninflatie uit op 0,9%.

Het lukt Japan maar niet om de inflatie aan te wakkeren. De kerninflatie zakte afgelopen maand onder de 1%. Het brengt premier Abe en zijn beleidsmaker steeds verder bij de inflatiedoelstelling van 2% vandaan, schrijft de Financial Times. 

De kerninflatie - dus zonder volatiele elementen zoals voedsel - vertraagde tot 2,9% vergeleken met oktober vorig jaar. Maar daar zit de recente belastingverhoging in verwerkt. Als die buiten beschouwing wordt gelaten blijft de inflatie steken op 0,9%. Volgens de Bank of Japan voegt de belastingverhoging 2 procentpunt toe aan het inflatiecijfer. Dat maakt dat premier Abe zich inzet om een tweede verhoging van deze belasting op de lange baan te schuiven.

Uit andere macrodata blijken consumenten de hand meer op de knip te houden. De uitgaven per huishouden slonken met 4% op jaarbasis, de zevende daling op rij sinds de belastingmaatregel werd ingevoerd.

Economen van Barclays voorspellen een verdere daling van de inflatie in november. De grauwe cijfers volgen kort nadat bekend werd dat de economie van het land van de rijzende zon opnieuw in een recessie is beland.

De desinflatoire trend lijkt aan momentum te winnen, stelt de krant. Lagere olieprijzen helpen weliswaar de groei en winstgevendheid, maar hollen de inflatiecijfers nog verder uit. Het besluit van de Opec om het productieniveau te handhaven drukte de olieprijs naar een dieptepunt en knaagt verder aan de Japanse inflatie. Citi Bank in Tokyo voorspelt een inflatie van 0,7% in het tweede kwartaal van 2015. Een lage olieprijs is slecht nieuws voor de BofJ, maar positief voor consumenten, omdat hun koopkracht erdoor verbetert.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie