Nieuws

Wat zit er voor 2015 in het vat?

De dalende olieprijs is een feest voor de een, een nachtmerrie voor de onder. Welkom in opkomende markten anno 2014.

Over het algemeen wordt de dalende olieprijs met gejuich ontvangen. De meest gangbare gedachte is dat consumenten minder kwijt zijn aan brandstof en energie en meer geld overhouden om mee te consumeren. En dat is weer goed voor de economie. De dalende olieprijs, dat is een feest. 

En wat voor consumenten geldt (de micro-economie), gaat ook op voor landen (macro-economie). Energie-exporterende landen lachen in hun vuistje. India en Turkije bijvoorbeeld zijn twee grootverbruikers met beperkte eigen productie. Maar olie- en energie-exporterende landen als Rusland en Venezuela zien de geldpijp waarmee ze hun schatkist al decennia vullen, langzaam minder scheutig worden. En zeker die twee landen hebben het al zwaar. 

De daling van de olieprijs komt bovendien op een verrassend moment, signaleert Luca Paolini, strateeg bij Pictet. In de regel dalen de olieprijzen door vraaguitval en die ontstaat in tijden van recessie, niet zoals nu in tijden van economische groei - hoe bescheiden dan ook. In 1998 zagen we voor het laatst een prijsdaling van deze omvang zonder dat er sprake was van een recessie, maar dat was wel met voelbare naweeën van de Azië-crisis.

Ook nu is er sprake van dalende vraag, maar de oorzaken van de prijsdaling zijn complexer dan dat alleen. Er is groei in de wereldeconomie, zij het summier. Maar China wentelt zich op de andere zij - van exporteconomie naar consumenteneconomie en de VS consumeert minder fossiele brandstof, door haar eigen shale revolution. Maar nog zwaarder wegen volgens Paolini factoren aan de aanbodkant. 

De schalierevolutie zet de energiemarkt op een kruispunt der wegen. De VS wordt in 2019 de grootste olieproduccent ter wereld en het oliekartel Opec lijkt nog niet in deze nieuwe realiteit te leven. Somige analisten houden het er op dat de Saoedi's de huidige prijsdaling zelfs toejuichen. Ja, het hakt even in op hun inkomsten, maar de buffer is groot. belangrijker is dat een lagere olieprijs de druk op Amerikaanse schalie-business.

En dan is er nog een factor die zal meewegen in de prijsvorming van olie: de toenemende politieke spanning tussen de VS en Rusland en Saoedi-Arabië en Iran. Stijgen of dalen? De enige zekerheid rond de olieprijs lijkt dat we meer volatiliteit kunnen verwachten, denkt Paolini.

Voor de wereldeconomie ziet Paolini voorlopig meer winnaars dan verliezers. Europa en Japan zijn netto-importeurs en gaan in 2015 profiteren. In de VS is de consument - die 9% van zijn inkomsten aan energie uitgeeft - de grote winnaar. En in opkomende markten? Pictet schaart de Filippijnen, Maleisië en India onder de grote winnaars, terwijl ook Korea en Taiwan zullen profiteren. 

Rusland en Venezuela zijn de sigaar. En daar hebben ze het al zo zwaar. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie