Nieuws

Goud-rally bij Zwitsers ‘ja'

ETF Securities verwacht een goud-rally als de Zwitsers 'ja' gaan stemmen in hun referendum.

Moet de centrale bank minimaal 20% van zijn vermogen aanhouden in goud? Dat is de vraag die de Zwitsers deze week gaan beantwoorden in een referendum. ETF Securities verwacht een goud-rally als straks het merendeel van het Zwitserse volk akkoord gaat met dit voorstel.

Voorlopig staan de ja-stemmers nog achterop in de peilingen. Slechts 38% van de potentiële stemmers ziet graag dat de Zwitserse centrale bank een vijfde van zijn assets in fyiek goud moet aanhouden. Maar mocht het voorstel toch worden aangenomen, dan zal er de komende jaren een grote koper van goud de markt op komen. 

De netto-instroom naar de goud-ETF's van ETF Securities was vorige week op zijn hoogste punt sinds februari 2013. De goudprijs steeg zo'n 2,4%. Gedurende de afgelopen jaren is de waarde van goud flink gezakt (zie de grafiek). De prijs is nog steeds dichtbij het punt waarop het - met de kosten meegerekend - voor mijnbouwbedrijven niet meer rendabel wordt om het goud uit de grond te halen. 

De goudprijs kan een Zwitsers 'ja' dus goed gebruiken. Een ander voordeel dat ETF Securities noemt, is dat veel mijnbouwbedrijven vanwege de lage prijs dicht gaan, waardoor het aanbod minder wordt en de prijs vanzelf weer hoger zal worden.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie