Nieuws

Hong Kong-link zet beurs China open

De Shanghai-Hong Kong beursconnectie zal de toegankelijkheid van de Chinese aandelenmarkt vergroten.

De Shanghai-Hong Kong beursconnectie gaat volgende week maandag van start. Deze link maakt het mogelijk voor zowel institutionele als particuliere beleggers om op de beurs van Hong Kong Chinese A-aandelen te kunnen verhandelen en vice versa.

De connectie is een belangrijk stap in het openstellen van de gesloten Chinese aandelenmarkt. Op het moment kunnen alleen institutionele beleggers Chinese A-aandelen kopen tegen door de overheid vastgestelde quota.

"China is van oudsher een zeer gesloten markt voor beleggers," zegt Nitesh Shah (zie foto), research analist bij ETF Securities. "Deze aankondiging zal de toegankelijkheid van de markt aanzienlijk vergroten, het stelt beleggers in staat om te profiteren van de groeikansen die er bestaan in dit land. We verwachten dat de opgekropte vraag naar Chinese aandelen de Chinese A-aandelenmarkt hoger zal stuwen door de opening van het Connect-initiatief."

Eenrichtingsverkeer
Shah verwacht dat de connectie vooral gaat zorgen voor een stroom kapitaal van Hong Kong naar Shanghai en veel minder andersom. De beurs van Hong Kong is immers al goed bereikbaar terwijl die van China dat niet is. 

In juni 2014 besloot MSCI geen Chinese A-aandelen in haar MSCI Emerging Markets-index op te nemen, uit bezorgdheid over de toegankelijkheid van de binnenlandse aandelenmarkt. De start van het Connect-initiatief moet deze bezwaren wegnemen en de weg banen voor een opname in de toekomst

Tot slot geeft ETF Securities mee dat de MSCI China A-Share index de afgelopen zes maanden een rendement van 18,7% heeft opgeleverd en de waarderingen blijven aantrekkelijk naar historische normen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie