Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Robeco One mikt op nieuwe generatie

"Ik zou heel graag zien dat meer mensen gaan beleggen. Dat is echt noodzakelijk in het huidige tijdperk."

Wie aan execution only denkt, ziet een eigenzinnige belegger voor zich die de hele dag de koersen in de gaten houdt en tot op de komma weet wat de rente is van een tienjarige Colombiaanse staatsobligatie. Execution only is doorgaans bedoeld voor het soort klant dat graag zelf de orders uitvoert en de tijd heeft om goed op de hoogste te zijn van de financiële markten.

Robeco One, ook officieel een exetion only-dienst, werkt op een heel andere manier. De klant mag zelf zijn risicovariant en inleg bepalen maar geeft het beleggen volledig uit handen aan de professionals van Robeco.

"Robeco One is opgezet vanuit het idee dat iedereen moet kunnen beleggen," zegt Monique van Wensem, hoofd retail marketing & sales bij Robeco (zie foto). "De overheid trekt zich op allerlei fronten terug en de burger moet zijn financiële toekomst steeds meer zelf regelen. En dan bedoel ik niet alleen het pensioen, maar bijvoorbeeld ook gezondheidszorg en de opleiding van de kinderen."

Geen vermogenseis
De klant kan bij Robeco One zelf bepalen met hoeveel geld hij gaat beleggen en in welke risicovariant hij deelneemt. Dat is bijvoorbeeld anders bij de online dienst Evi van Lanschot, waar een minimum van 10.000 euro benodigd is en het risicoprofiel door een vragenlijst wordt vastgesteld. Fitvermogen van ING heeft ook geen vermogensdrempel, net als Robeco One, maar het aankopen van beleggingsfondsen moet wel voor minstens 50 euro per keer. Robeco One rekent geen kosten voor online transacties en hanteert geen minimumaankoopbedragen. De klant doet immers zelf geen orders. 

Behalve een laag instapbedrag, wil Robeco One de drempel voor burgers dus ook verlagen door het beleggen over te laten aan hun eigen professionals. Dat strookt een beetje met de slogan: 

Robeco ONE geeft je maximale vrijheid. Jij bepaalt hoeveel je inlegt, wanneer je inlegt en hoe dit belegd wordt. Wij doen de rest, staat op de website.

Die zelfbenoemde "maximale vrijheid" beperkt zich dus tot het bepalen van het belegde bedrag en de keuze uit een van de drie varianten: defensief, neutraal en offensief. De beleggers die zelf hun beleggingsbeslissingen willen nemen kunnen terecht bij het fondsbeleggen van Robeco. 

Deuren staan open
Hoewel het beleggen door Robeco wordt gedaan, krijgt de klant wel volledige transparantie. "Er zijn geregeld online interactieve seminars met de fondsmanagers en we brengen elk kwartaal een bericht uit met de resultaten," laat Van Wensem weten. "Dat contact met de fondsmanager was voorheen niet mogelijk voor kleine beleggers." Van Wensem geeft aan dat ongeveer 10% tot 15% van de klanten op dit moment gebruik maakt van deze online mogelijkheden.

Op de website vertelt Jeroen Blokland, een fondsmanager van Robeco One, in een video dat de klant over de schouder van fondsmanagers heen kan kijken en alle transacties kan inzien. Ook biedt het platform korte beleggingscursussen.

Jongere generatie
Van Wensem geeft aan dat Robeco One echt als doel heeft om het grote publiek meer aan het beleggen te helpen. En dat lukt aardig. Het vermogen onder beheer van One is sinds oktober 2012 met zo’n 30% gegroeid. "De nieuwe aanwas bestaat voor ongeveer de helft uit mensen beneden de vijftig jaar terwijl 50-plussers doorgaans toch de grootste groep beleggers is." 

 Een reclamespotje waarin Robeco One expliciet een jonge doelgroep aanspreekt

De kosten van 1,41% zijn niet goedkoop voor een execution only-dienst, maar het is dus ook niet enkel een handelsplatform. Robeco One geeft de transparantie en inlegvrijheid van doe-het-zelf-beleggen maar werkt praktisch als gestandaardiseerd vermogensbeheer. De klant betaalt geen transactiekosten, bewaarloon of prestatievergoeding. Ook is uitstappen makkelijk en kosteloos, en kan er op elk moment geswitcht worden tussen de drie varianten. 

Voor mensen die de noodzaak van beleggen inzien, maar niet de tijd en expertise hebben om het zelf te doen, is Robeco One een goede oplossing. Beleggers die eraan gehecht zijn zelf de beslissingen te nemen, kunnen beter bij een andere dienst terecht, waar er overigens al velen van zijn, zoals prijsvechters De Giro en Binck. Robeco focust zich nadrukkelijk op een groep mensen die zich tot nu toe nog nauwelijks op de beurs begeeft. "Ik zou heel graag zien dat meer mensen gaan beleggen. Dat is echt noodzakelijk in het huidige tijdperk waarin burgers hun eigen financiële toekomst moeten regelen," vertelt Van Wensem tot slot. 


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's