Nieuws

Het drama van lage transactiekosten

De meeste beleggers denken dat de daling van de transactiekosten een goede zaak is, het is juist een schadelijke tendens

De meeste beleggers denken dat de daling van de transactiekosten een goede zaak is. Morgan Housel, de auteur van The Motley Fool, noemt het echter een van de meest schadelijke tendensen van de laatste twee decennia.

In het verleden koste het een vermogen om te handelen op de beurs. Die kosten waren een rem, want hoe meer men handelde, des te slechter werden daardoor de prestaties. Technologie, deregulering en concurrentie hebben de prijzen fors gedrukt gedurende de laatste 30 jaar. Mitchel Caplan vat het samen: het koste een paar jaar geleden nog 100 dollar, toen kwamen we allemaal 20 dollar overeen en nu doen we het voor zo’n 10 dollar. Er zijn zelfs brokers die in bepaalde omstandigheden een vergoeding geven als er via hen gehandeld wordt.

Dit lijkt pure winst voor de belegger. The Motley Fool kan echter geen bewijzen vinden, dat beleggers beter af zijn met lagere transactiekosten. Hoe goedkoper het is om te handelen, des te meer wordt het gedaan. En hoe meer men handelt, des te slechter zijn de prestaties.

Als een transactie 100 dollar kost, denkt men wel twee keer na voordat men een stap zet. De afwegingen worden grondig gemaakt en emotionele beleggingsbeslissingen worden min of meer voorkomen. Want vanwege die hoge kosten komen fundamentele vragen omhoog, zoals:

  • Wil ik werkelijk dit aandeel kopen?
  • Kan ik ergens een second opinion aanvragen?
  • Moet ik deze overstap wel maken?
  • Moet ik nu echt wel verkopen?

Knipkaart van Buffett
Maar als de transactiekosten - net als de rente - rond de nul komen te liggen, is het eenvoudig dit soort vragen over te slaan en gedachteloos op de (ver)koopknop te drukken. Het kost toch bijna niets om te handelen. Maar dat is een kwalijke ontwikkeling. Hyperactiviteit is een zekere weg tot teleurstellende resultaten, waarschuwt The Motley Fool.

Warren Buffett wist wel hoe hij beleggers beter kon laten presteren. Als hij eenmalig aan beleggers een knipkaart voor 20 handelingen op de beurs kon verstekken, dan zou men wel heel grondig nadenken over de stappen die zij op Wall Street zouden nemen. Kaart vol? Handel voorbij! Volgens Buffett zouden beleggers het dan echter stukken beter doen. Hoge transactiekosten hebben eenzelfde effect.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus