Nieuws

Bill Ackman komt naar Amsterdam

De befaamde Amerikaanse fondsmanager start een beursfonds in de Nederlandse hoofdstad.

De activistische hedgefondsmanager Bill Ackman wil 2 miljard dollar ophalen door een van zijn fondsen naar de beurs van Amsterdam te brengen. Dat schrijft Financial Times. Door de aandelenuitgifte wordt zijn fonds minder afhankelijk van in- en uitstroom van beheerd vermogen en is het dus flexibeler. 

Het toekomstige beursvehiekel heet Pershing Square Holding, bestaat sinds eind 2012 en gaat voor 25 dollar per aandeel en public. Als de beursgang eenmaal rond is, zal het fonds in totaal een marktwaarde van 5 miljard dollar hebben. Er wordt verwacht dat de aandelen op 13 oktober te verhandelen zijn. 

Bill Ackman, de CEO van het moederbedrijf Pershing Square Capital Management, verklaart:

"We expect that the public listing of PSH will substantially enhance the stability of our capital base enabling us to invest a greater percentage of our assets in activist commitments on a long-term basis, and improving our ability to take advantage of market dislocations when they arise. We welcome our many new investors as partners in our current and future endeavours."

De Amerikaanse hedgefondsmanager is een van de opzichtigste geldschuivers van Wall Street. Zo voert hij op dit moment een vernietigingscampagne tegen het beursgenoteerde Herbalife, dat volgens hem een piramideconstructie heeft. Zijn eerste grote ruzie was tegen hypotheekverzekeraar MBIA, dat volgens hem in 2002 al onterecht een AAA-status droeg. Cowboy Billy ging short en dat bleek lucratief toen de Amerikaanse huizenmarkt jaren later ontplofte. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie