Nieuws

Japan houdt vast aan zwakke yen

Japan stevent dit jaar af op groeistagnatie, desondanks blijven de beleidsmakers geloven in een zwakkere yen.

Japan stevent af op een jaar waarin de groei stagneert, desondanks blijven de beleidsmakers geloven dat een zwakkere yen uiteindelijk de economie in het land van de rijzende zon zal helpen. De afgelopen twee jaar is de yen 26% gedaald ten opzichte van de dollar in een poging export en productie aan te wakkeren, schrijft Bloomberg. 

De centrale bank van Japan is bereid om de valuta verder te laten dalen. Dat kan erop wijzen dat terwijl de Fed een aanpassing van het beleid overweegt, de Bank of Japan voluit in stimuleringsmodus blijft. Japan krijgt hulp van buitenaf in de poging inflatie te bewerkstelligen, maar het gaat ten koste van de koopkracht vanwege de hogere belasting. De recente stappen van de ECB hebben ook druk gezet op de yen.

De centrale bank benadrukt dat een zwakkere yen positief is voor de Japanse economie. Volgens JPMorgan Chase heeft een lagere yen nog altijd een positieve uitwerking op de econmie, al is het effect wel minder dan in het verleden. Een lagere koers stimuleert de consumptie, stuwt de prijzen en bedrijfswinsten. Hogere consumentenprijzen helpen bij het vinden van de uitweg uit de deflatie.

Een zwakkere yen gaat ook met kosten gepaard. Het land ziet het handelstekort pieken. Energie-import is dramatisch gestegen na de kernramp in 2011. Ondanks de gunstiger valutakoers is het exportvolume nog niet veel gestegen, slechts 1% tussen september vorig jaar en juli dit jaar.

Sinds premier Abe aan de macht is, is de Nikkei al 50% gestegen in de verwachting dat het bedrijfsleven zal profiteren. Een stagnatie van de economie dit jaar, leidt mogelijk tot meer stimuleringsmaatregelen en agressievere hervormingen van de kant van premier Abe.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie