Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

"We zijn geen goudbugs"

Waarom ging het roer om bij hedgefund Plethora Precious Metals en wat houdt de nieuwe halterstrategie precies in?

Het beste hedgefunds van Nederland, zo stond Peter Vermeulen een paar weken geleden in het FD (met inlog) met het hedgefund Plethora Precious Metals. Vervolgens brak er op twitter een stroom aan grappen los over de knullige zinnen in het artikel over de werkplek van Vermeulen en hoe hij als eenpitter met een relatief laag fondsvermogen aan het beleggen is.

Maar, even serieus, Plethora maakt deel uit van de Hollandse Hedgefundindex, wat zit er achter de wijziging van de strategie van Plethora? Waarom ging het roer om?

Plethora doet het inderdaad prima dit jaar, staat net niet (meer) bovenaan het lijstje beste hedgefunds, maar het fonds is van heel ver gekomen. Een rampjaar voor goud en voor ons fonds, zo noemt Vermeulen het jaar 2013, dan ook. “Ons fonds leek qua performance meer op een goud-ETF dan op een hedgefund. We leverden geen toegevoegde waarde en het roer moest om.”

Eind 2013 ging dat roer ook om. Vermeulen en zijn zakenpartner Thijs Klein Tank gingen uit elkaar en de eerstgenoemde ging in afgeslankte vorm op zijn kantoor aan huis verder met het fonds. De strategie ging op de schop.

Vermeulen: “Van een long-biased-fonds, want dat heeft geen zin als de goudprijs zo onder druk staat, zijn we veranderd in een hedgefund met een halterstrategie, vrij naar de halterstrategie van schrijver, statisticus en filosoof Nassim Nicholas Taleb. Een halter is een staaf met twee gewichten aan de buitenkant. Aan de linkerkant van de halter zit het veilige gedeelte dat robuust is voor negatieve verrassingen en aan de rechterkant van de halter zitten veel (kleine) speculatieve posities, die open staan voor (forse) positieve verrassingen. In het midden zit niets, omdat hier veel verborgen risico’s zitten en bij een vol belegde portefeuille is de kans op forse verliezen ook veel groter.”

Veel cash is niet erg

Vermeulen past dit toe door aan de linkerkant van de halter veel kasgeld aan te houden. En nee, beleggers vinden het niet erg om te betalen voor een hedgefundmanager die veel kasgeld aanhoudt, aldus Vermeulen. “Hoe we ons rendement behalen, dat vinden beleggers niet zo interessant zolang we het beter doen dan de markt. Het gaat om de machine, niet hoeveel cash we beschikbaar hebben. Bovendien hebben we een relatief grote cashpositie om snel aankopen te kunnen doen.”

Even terug naar de halter. Aan de linkerkant zitten ook de bedrijven met een relatief laag risico in deze sector, zoals Franco-Nevada, een groot Amerikaans royaltybedrijf. “Aan de rechterkant van de halter zit onze warrantportefeuille en de posities met opwaarts potentieel, zonder dat deze posities voor forse verliezen kunnen zorgen. Hier passen we ook risicobeheer toe. In het midden van de halter hebben we zo weinig mogelijk. Met de halterstrategie zouden we het in theorie in elk goudklimaat beter moeten doen dan de markt,” zo vertelt Vermeulen verder.

Hij heeft het nog wel over ‘we’. Vermeulen heeft sinds eind vorig jaar een adviseur die zelf in de mijnbouwsector investeert en die volgens hem een goed oog heeft voor interessante financieringen.

Weinig interessante bedrijven

De portefeuille bestaat momenteel uit zo’n 21 posities, maar dat worden er minder. Vermeulen richt zich steeds meer op financieringsdeals in de sector, maar de portefeuille mag ook weer niet te omvangrijk worden. “Dan lijken we alsnog op een ETF. Bovendien, zoveel interessante bedrijven zijn er niet in de sector. Wij sluiten bijvoorbeeld mijnen in Zuid-Afrika uit, Rusland is momenteel ook niet aantrekkelijk en ondernemingen met maar één mijn passen meestal ook niet in het beleggingsbeleid. Veel te risicovol. ”

Als voorbeeld van een bedrijf met voldoende spreiding haalt Vermeulen Franco-Nevada weer aan. “Zij doen het gewoon heel goed, zijn een groot bedrijf met veel royalties, maar met voldoende upswing voor beleggers mochten de royalties veel langer doorgaan, bijvoorbeeld omdat de onderliggende mijnen nieuwe goudaders aanboren”

Dankzij de nieuwe beleggingsstrategie lijkt het risico van het hedgefund ten opzichte van vroeger redelijk beperkt. Toch is het fonds nog lang niet anti-fragiel, aldus Vermeulen. “De goudprijs heeft tot nu toe zes grote correcties gezien en beleggen in mijnen blijft een volatiele bezigheid.” Bovendien heeft het fonds altijd te maken met een valutarisico met beleggingen in mijnlanden zoals de VS en Canada. 

Geen goudbugs

“Maar we zijn geen goudbugs. We moeten kunnen leven met een lagere goudprijs. Dan moeten we ook geld kunnen verdienen. We zetten dan ook zeker niet in op financieringsprojecten die pas rendabel zijn bij een veel hogere goudprijs. 1500 dollar ofzo. De kans dat die mijnen rendabel worden is momenteel niet groot.”

Het fonds van Vermeulen staat momenteel in de top van de rendementslijst van de Hollandse hedgefunds. Echter, een paar goede maanden hebben het verlies van het fonds sinds oprichting nog niet goedgemaakt, zo is Vermeulen zich ook bewust.

“Het trackrecord moet verder verbeteren, maar daarbij helpen mogelijk de financieringsdeals die we in de pijplijn hebben zitten. Daarvoor geldt namelijk meestal een lock-up van vier maanden na deelnemen. We kunnen de aandelen dus niet meteen verkopen en moeten volgens de regels wel afschrijven als ze minder waard worden, maar mogen dan nog geen rendement bijschrijven als ze meer waard worden. Dat laatste is vaker het geval omdat we scherp inkopen. Dit kan zorgen voor een koerspronggetje van het fonds als de lock-ups op dit soort aandelen aflopen. Dit is dit jaar al twee keer gebeurd met twee posities die elk ongeveer 4% toevoegden aan het resultaat bij het vrijkomen ervan. ”


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus