Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

EM corporate bonds worden volwassen

Karen Lam van Pictet ziet bedrijven in bedrijfsobligaties in opkomende economieën steeds volwassener worden.

Vermogensbeheerder Pictet Asset Management heeft afgelopen mei het fonds Short Term Emerging Corporate Bonds gelanceerd. Karen Lam, de client porfolio manager van het fonds, stelt dat bedrijven uit opkomende markten “meer krediet” verdienen. "De valuta zijn gestabiliseerd en de defaults op bedrijfsobligaties laten een dalende trend zien."

Een belangrijke voordeel van deze activaklasse is volgens Lam de lage volatiliteit. "Voor Short-Term EM Corporate Bonds krijgt de belegger bijna net zoveel rente als voor dezelfde obligaties met een langere termijn, terwijl de volatiliteit meer dan 2% lager is bij die met een korte duratie. Het belangrijkste doel van ons fonds is dat onze klanten rustig kunnen slapen, dus een lage volatiliteit is voor ons belangrijk."

De lage volatiliteit heeft meerdere oorzaken. Een belangrijke reden is dat minder dan 20% van de totale beleggingen in korte termijn-obligaties van bedrijven in emerging markets afkomstig is van particulieren. De rest is van institutionele beleggers, zoals lokale pensioenfondsen en verzekeraars. Institutionele beleggers zijn meestal geen partijen die voor het snelle geld gaan en veel transacties maken. Het is daarom waarschijnlijk dat de koers geen grote bewegingen omlaag of omhoog zal maken.

Het grootste risico van beleggen in het fonds van Pictet is de kans op default. Maar dat risico wordt volgens Lam in eerst instantie al beperkt vanwege de korte duratie van de obligaties. "Bovendien worden bedrijven steeds volwassener," aldus Lam. "Het aandeel van investment grade-bedrijfsobligaties is gegroeid en de default rate is in de loop der jaren gedaald naar een voorlopige 2,2% in 2014. En dat percentage is zelfs nog een beetje overtrokken omdat in Mexico veel huizenbouwers in de problemen zitten, maar die hebben wij niet in ons fonds."

Steeds meer beleggers weten hun weg naar de korte termijnobligaties van bedrijven in de groeiregio's te vinden. Lam vertelt dat deze markt inmiddels als 1 biljoen dollar groot is. Voor haar de uitdaging om te bewijzen dat de toestroom aan haar fonds kan worden toevertrouwd.


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus