Nieuws

BNP houdt vast aan mondiale groei

De groei in ontwikkelde landen trekt aan, zowel in 2014 als 2015. Aan dat standpunt houdt BNP Paribas zich vast.

De groei in ontwikkelde landen trekt aan, zowel dit jaar als in 2015. Aan dat standpunt houdt BNP Paribas zich vast in de Global Outlook van de maand mei. De bank voorziet dat de groei van opkomende markten dit jaar wat zal afzwakken, maar in 2015 zal ook deze groei weer aantrekken. De mondiale bbp-prognose van de bank bedraagt 3,2% voor het lopende jaar en 3,6% voor 2015 (beide hoger dan de 3,0% die in 2013 in de boeken werd gezet). 

De economische omstandigheden in de eurozone zullen blijven verbeteren. BNP Paribas verwacht daar in de tweede helft van dit jaar een sterker herstel en verhoogt de groeiverwachting voor 2015 tot 1,9%. Ondanks die sterkere groei blijft de inflatie een bron van zorg en dus is de verwachting dat de Europese Centrale Bank een pakket aan maatregelen heeft klaarliggen voor juni. BNP denkt dat de ECB onder andere overgaat tot een korting van 10 basispunten op de herfinancieringsrente (naar 15 basispunten) en een negatieve depositorente van 10 basispunten. 

Bedreigingen
In het rapport passeren de nodige bedreigingen de revue. Een van de belangrijkste bedreigingen voor de eurozone is de geopolitieke situatie in de Oekraïne. Als de boel daar escaleert, beschadigt dat het wereldwijde vertrouwen in de economie. Russische sancties zullen eerder negatief uitpakken voor Europa dan voor de VS of Japan. Voor Rusland en de Oekraïne zelf wordt een negatieve groei verwacht voor het lopende jaar. Een andere bedreiging ziet BNP in de groeivertraging in China. De eurozone blijft heel gevoelig voor externe groeifactoren. 

Na een wat moeizaam pad de afgelopen jaren kan de Nederlandse economie zich opmaken voor groei, zowel in 2014 als 2015. Ondanks een zwakke start van het jaar zal onze export gaan profiteren van het stijgende producentenvertrouwen en van de betere vooruitzichten in de landen van onze belangrijke handelspartners Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook consumenten tonen zich voorzichtig positiever, al zal een echte verbetering op zich laten wachten tot volgend jaar, aldus BNP.    

Renteverhoging
Aan de andere kant van de oceaan verwacht de bank dat de Federal Reserve in de tweede helft van 2015 de rente licht zal verhogen en niet pas in 2016, zoals de bank eerder verwachtte. Dat komt omdat de inflatie en de groei licht hoger uitkomen. De vertraging in de groei van opkomende markten wordt met name veroorzaakt door China, in sterkere mate Brazilië en de Russische recessie. 

Een greep uit de highlights over andere landen in onze regio, alvast toepasselijk in voetbaltermen:

  • Portugal maakt zich op voor de eerste bbp-groei sinds 2010 en is back in the game;
  • Voor Spanje zijn de verwachtingen verhoogd, zowel voor 2014 als 2015. Oftewel: eye on the ball;
  • De vooruitzichten voor Scandinavie zijn niet bepaald inspirerend. Zo laat de situatie in Finland zich het beste omschrijven als een warming-up, staat Zweden on the sidelines en is Noorwegen stuck in midfield. In dat laatste land zijn de risico's op de huizenmarkt sinds de laatste Global Outlook wel afgewend;
  • In het Verenigd Koninkrijk zijn er weinig signalen die wijzen op een vertraging van de economie. Daarom wordt de outlook verhoogd naar 3,4% in 2014 (van 2,8%) en 3,0% in 2015 (van 2,4%);
  • Voor Duitsland verwacht BNP robuuste groei als altijd. Het land speelt in een league of its own;
  • In Frankijk zijn het geen easy games.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus