Nieuws

Bedrijven keren record dividend uit

Een recordbedrag van 228,4 miljard dollar aan dividend is uitgekeerd in het eerste kwartaal.

Bedrijven wereldwijd hebben in het eerste kwartaal van 2014 een recordbedrag van 228,4 miljard dollar aan dividend uitgekeerd. Dat is een stijging van 31,4%. De Henderson Global Dividend Index staat op 151,3. In 2009 begon de index, die de dividenden van de 2.700 grootste bedrijven weegt, op de beginstand van 100. 

Vodafone, power to you
Het telecombedrijf Vodafone gaf het afgelopen kwartaal een recordbedrag van 26 miljard dollar terug aan de aandeelhouders via een bijzondere dividenduitkering. De hoogste eenmalige, contante uitkering uit de geschiedenis was het gevolg van de verkoop van zijn belang in het Amerikaanse Verizon Wireless. In het jaar als geheel gaat Vodafone een gigantisch bedrag van 35 miljard dollar uitkeren. 

Wanneer het Vodafone-effect en andere bijzondere dividenden niet worden meegenomen, kwam de jaar-op-jaagroei in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 12,1%.

Grote regioverschillen
Er was een groot verschil per regio. Amerikaanse dividenden stegen 30,2%. De onderliggende (zonder buitengewone dividenden en indexwijzingen) dividenden in de VS klommen 16%. Ook het onderliggende dividend van het Verenigd Koninkrijk (14,8%) was bovengemiddeld. 

Opkomende markten deden het met een nominale en onderliggende stijging van 7% minder goed. Europa kwam uit op een onderliggende groei van 8,9%, maar voor deze regio is het tweede kwartaal belangrijker wat betreft dividenduitkeringen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus