Nieuws

"Hand in hand, kameraden!"

Aandelen en obligaties trekken hand in hand op. Dat kan, er bestaat namelijk geen negatieve correlatie tussen die twee.

Aandelen en obligaties trekken momenteel hand in hand op. Juist die uitzondering op de veronderstelde regel roept vragen op, omdat veel mensen de mening zijn toegedaan, dat beide beleggings categorieën in tegenovergestelde richting behoren te bewegen. Meestal doen obligaties het beter als aandelen dalen, maar dit principe gaat niet altijd op. Beleggers vragen zich af of deze beweging de markt iets wil zeggen.

Er bestaat volgens A Wealth of Common Sense een misverstand onder beleggers over de correlatie tussen beide categorieën. Er is geen sprake van een zuiver negatieve correlatie. De correlatie tussen aandelen en obligaties noteert historisch gezien rond de nul. Dat betekent dat er fundamenteel geen relatie tussen hun bewegingen bestaat. Dus kunnen ze tegelijkertijd stijgen, dalen, of in tegenovergestelde richting bewegen. Alles is mogelijk. Uit onderstaande tabel blijkt dat een gezamenlijke stijging vaker is voorgekomen.

De tabel toont het percentage in tijd aan, dat de S&P500 en 10-jaars Treasuries hand in hand optrokken, in positief opzicht. De schrijver heeft dit onderzoek gespecificeerd, en per kwartaal gekeken wat de uitkomst is. Opvallenderwijs komt hij tot dezelfde uitkomst. In totaal is in 57% van alle kwartalen er sprake van een gelijktijdig positief rendement op aandelen en obligaties.

Conclusie

  • Aandelen en obligaties kunnen tegelijkertijd stijgen
  • Aandelen en obligaties kunnen in tegenovergestelde richtingen bewegen
  • Aandelen en obligaties hebben geen sterkte negatieve correlatie

Proberen de obligaties ons iets duidelijk te maken? De schrijver heeft geen idee. Vraag het nog maar eens over een paar jaar, stelt hij voor.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie