Nieuws

Kansen voor adviseurs

Irrationeel beleggersgedrag kan niet worden opgelost met educatie. Dat biedt kansen voor professionele adviseurs.

De resultaten uit het grootschalige onderzoek naar het gedrag van beleggers van Dalbar kwamen de laatste weken al vaker voorbij. Ook de website Think Advisor haalt de wetenschappelijke studie aan, maar dan vanuit het oogpunt van de adviseur: hoe kan hij of zij betere beslissingen leren nemen?

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is, dat pogingen om irrationeel gedrag van beleggers door middel van educatie om te buigen nutteloos zijn gebleken. In plaats van educatie zouden financieel adviseurs zich volgens de wetenschappers beter kunnen richten op het beïnvloeden van de focus en verwachtingen van beleggers. Daarvoor doet Dalbar vier aanbevelingen: verleg verwachtingen onder de marktindex, controleer blootstelling aan risico, monitor risicotolerantie en presenteer voorspellingen in termen van waarschijnlijkheden. 

Dat is goed advies voor financieel adviseurs, aldus Think Advisor, maar het biedt geen concrete aanknopingspunten voor adviseurs om zelf betere beslissingen te nemen. Dat is een cruciaal punt, aangezien er weinig bewijs bestaat dat adviseurs significant betere beslissers zijn dan consumenten. Mensen blijven nu eenmaal mensen.

Gat in de markt
De volgende tips moeten adviseurs helpen dit gat in de markt te benutten en zelf betere beslissers te worden (waaronder uiteraard ook de nodige open deuren):

 • Richt u meer op wat er mis gaat en waarom, dan op wat werkt (ook wel ‘de kracht van negatief denken’ genoemd)
 • Zorg ervoor dat uw beleggingsproces op elk vlak gebaseerd is op data, en dus niet op een of ander vaag onderbuikgevoel
 • Houd het beleggingsproces zo gedecentraliseerd mogelijk
 • Beroep u op (meer) kleinschalige experimenten: test een strategie waar mogelijk met een bescheiden inleg
 • Beweeg en lees buiten uw eigen kringen en interesses
 • Focus meer op het proces dan op resultaten
 • Werk samen met mensen met zeer verschillende ideeën (wat Kahneman de ‘hoor en wederhoorsamenwerking’ noemt)
 • Bouw sterke verantwoordingsmechanismen in voor uzelf en het totale proces
 • Rem uzelf af en loop elk aspect van uw besluit opnieuw door (en opnieuw en opnieuw)
 • Zet een getalenteerd team op dat zich bezighoudt met het systematisch laten zien waar en hoe adviseurs de mist ingingen. Eigenlijk hebben we allemaal een bevoegde advocaat van de duivel nodig
 • Voer een ‘pre-mortem’ uit voordat een grote beslissing wordt genomen om de positie van twijfelaars naar voren te brengen. Geef uw team de opdracht: 'Stelt u zich voor dat we een jaar verder zijn en we voeren het plan uit zoals het nu bestaat. Het resultaat is rampzalig geweest. Neem tien minuten om een korte geschiedenis van die ramp te schrijven.'

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie