Nieuws

Pictet: Rusland wint, EU verliest

De Oekraïne-crisis lijkt een onverwachte verliezer op te leveren: niet Rusland, maar de EU. Een analyse van Pictet.

De Oekraïne-crisis zou wel eens een onverwachte verliezer kunnen opleveren: de Europese Unie. De dreiging met sancties prikkelt de Russen slechts nog sneller dan zij toch al deden hun oriëntatie van het Westen naar het Oosten te verleggen. Rosneft heeft al een grote oliedeal met China gesloten, omvangrijke gasleveranties door Gazprom aan de Chinezen zijn aanstaande. En sancties of niet, intussen blijft de EU wel afhankelijk van olie en gas uit Rusland. 

Dat schrijven Hugo Bain en Mark Boulton van Pictet Asset Management na een rondreis langs Russische beslissers, luttele dagen voordat Rusland de Krim annexeerde. "Het is belangrijk te onderkennen dat Poetins regerende elite is verdeeld in rivaliserende belangengroepen," benadrukt het Pictet-duo. Eén groep bestaat uit traditionele nationalistische hardliners, die vinden dat Rusland veel meer zijn eigen weg moet gaan. Zij verwelkomen sancties juist. 

De andere groep gelooft dat Rusland alleen kan floreren als het meedoet aan de wereldeconomie. Maar uit gesprekken met vertegenwoordigers van beide vleugels in het Kremlin leiden Bain en Boulton een consensus af die slecht uitpakt voor West-Europa. De zelfgekozen afhankelijkheid van Russische energiegrondstoffen weerhoudt de Europeanen van sancties die echt "bijten". Dat vergroot de speelruimte voor Rusland, aldus de Kremlin-consensus. 

Rusland is de boosdoener, EU lijdt de schade
Rusland kan de Europeanen "terugstraffen" door zich meer op Azië te oriënteren, een regio die sowieso harder groeit. Rosneft gaat de komende jaren grote hoeveelheden olie leveren aan de Chinezen, waarvoor het al zeventig miljard dollar vooruitbetaald kreeg. Gazprom legt momenteel de laatste hand aan een deal voor de levering van zeventig miljard kubieke meter gas aan China – bijna half zoveel als de 162 miljard die het nu levert aan EU en Turkije. 

De new business die de Russen in het Oosten doen, zal linksom of rechtsom ten koste gaan van de EU-bijdrage aan de wereldeconomie. Terwijl de Russen met hun Krim-annexatie internationale afspraken met voeten treden, zijn het de Europeanen die daarvan de grootste schade ondervinden. Economisch, doordat zij een minder belangrijke handelspartner worden. Door hun slappe sancties en afhankelijkheid van Russisch gas en olie lijden zij ook politiek gezichtsverlies. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente