Nieuws

Smart beta-ETF's populair in EU

Smart beta is populair bij passieve beleggers, maar actieve ETF's worden niet gewaardeerd, blijkt uit EDHEC-onderzoek.

Grote Europese beleggers in ETF's zijn het meest tevreden over trackers van zeer liquide vermogenscategorieën, zoals aandelen en staatsobligaties. Maar zij gebruiken steeds meer trackers die andere asset classes volgen, zoals vastgoed (5,8% groei), hedgefunds (plus 14,8%) en infrastructuur (eveneens plus 14,8%). In totaal hielden Europese beleggers eind vorig jaar 395 miljard dollar aan in ETF's, nog maar 17,5% van de wereldwijde 2,2 biljoen dollar. 

Dat blijkt uit een enquête die het EDHEC-Risk Institute hield onder 207 Europese trackerbeleggers. "Hoewel het gebruik van ETF's niet langer toeneemt met het tempo van een paar jaar geleden," zien de EDHEC-onderzoekers wel significante groei in nieuwe domeinen. Met name smart beta-trackers genieten veel belangstelling: meer dan een kwart van de ondervraagde beleggers (28%) belegt al in zulke producten en nog eens 36% overweegt dat te gaan doen. 

Trackers van alternatieve indices zijn sowieso in trek. Beleggers hebben verder een overweldigende voorkeur voor puur passieve boven actief beheerde ETF's. Bijna driekwart vindt dat de ETF-richtlijnen van de Europese waakhond ESMA meer bescherming bieden voor beleggers – een aansporing voor de aanbieders om die te adopteren. Hoe tevreden zij ook zijn, Europese beleggers hebben nog maar 3,5% van al hun beheerd vermogen geïnvesteerd in ETF's. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus