Nieuws

Het einde van d'r in en d'r uit

Waarom duren de dips op de beurs zoveel korter? Omdat er bijna alleen maar kopers van aandelen zijn, zegt Josh Brown.

Amerikaanse vermogensbeheerders runden eind vorig jaar 1,3 biljoen dollar aan geld van klanten tegen een fee, een uurtarief of vaste vergoeding. Dat is een ruime verzesvoudiging in acht jaar tijd, van de 198 miljard dollar uit 2005. Klassieke brokers als Morgan Stanley en Merrill Lynch, die plachten te leven van commissies op de handel in effecten, hebben zichzelf volledig omgeturnd tot fee-driven vermogensbeheerders. Dit zorgt voor veel meer rust op de beurs. 

Dat schrijft Josh Brown, beter bekend als The Reformed Broker. Brown begint met de constatering dat de dips op de beurs, wanneer er meer verkopers dan kopers zijn, steeds korter duren. "In 2011 duurden de sell-offs nog maanden." Zo nam de S&P 500 dat jaar van april tot oktober de tijd om met 21% onderuit te gaan. "In 2012 duurden de sell-offs nog hooguit een paar weken, in 2013 een paar dagen en in 2014, tot dusver, nog maar een paar uren." 

Volgens hem komt dat door de totale gedaanteverandering die de goeie ouwe wirehouses hebben ondergaan – de naam komt van the wire, de telegraaf waarmee een eeuw geleden orders van en naar de beursvloer werden doorgegeven. Nog maar luttele jaren geleden waren Merrill Lynch en Morgan Stanley echte brokers, die al decennia leefden van de commissies die zij verdienden met de handel in effecten.

Wirehouses zijn afgekicked van commissies
Zoveel mogelijk "d'r in en d'r uit" was in hun eigen belang, en dus ook wat zij deden met het geld van hun klanten. Aan- en verkopen, aan- en verkopen, hoe vaker, hoe beter. Pioniers als Vanguard lieten zien hoe het ook kon: één keer investeren in breed gespreide portefeuilles, en daarna alleen nog periodiek herbalanceren. De kosten waren zoveel lager dat zulk passief beleggen uiteindelijk meer opleverde dan de hectische jacht op koopjes en windfalls

De afgelopen jaren zijn de oude wirehouses helemaal afgekicked van de commissies. Zij hebben zichzelf weten om te turnen tot vermogensbeheerders en -adviseurs die leven van de fees die zij direct aan hun klanten in rekening brengen, zo blijkt uit hun jaarcijfers. Morgan Stanley Wealth Management is nu de grootste broker en vermogensadviseur voor particulieren ter wereld. Alleen al in 2013 Q4 zag deze firma 52 miljard dollar aan vermogen toestromen. 

Van het totale door deze mastodont beheerde vermogen is nu 37% fee-based, een record. Merrill Lynch meldt dat 44% van haar adviseurs de helft of meer van het vermogen van hun klanten beheren op basis van (uur)tarieven. Een andere reus, Wells Fargo Advisors, beheert 375 miljard dollar op die basis, 27% van het totale beheerde vermogen van 1,4 biljoen dollar. "Deze snel groeiende sneeuwbal wordt grotendeels kalm en methodisch belegd," aldus Brown. 

Vanguard, vaandeldrager van de 'Minder Is Beter'-beweging
Zoals in indexproducten, traditionele beleggingsfondsen met een lange horizon en speciale fiscaal gedreven beleggingsrekeningen. Passieve giganten als Vanguard, BlackRock en State Street zijn nu wat Janus, Fidelity en online daghandelaren waren in de jaren 1990-2000. "Vanguard's aandeel in het totale beheerde vermogen – 20% van 2,3 biljoen dollar – is het vaandel waar de complete 'Minder Is Beter'-beweging achteraan marcheert," aldus Brown. 

De gevolgen voor de beurs zijn ingrijpend. Brokers probeerden het geld van de klant zoveel mogelijk te laten bewegen. Nu heten ze wealth managers en zijn ze erop uit om het geld zo goed mogelijk te laten werken, zodat een vermogen ontstaat dat na de pensioendatum zo lang mogelijk meegaat. Dat kan alleen maar met aandelen. "Obligaties, met hun vaste rente, kunnen die taak per definitie niet vervullen." Het betekent ook: kopen, kopen, kopen. 

Voorzichtigjes als de beurs stijgt, en als hongerige wolven wanneer hij daalt – hetgeen steeds minder vaak voorkomt, gezien het uitsterven van de broker. Verkopen doen de wealth managers vrijwel nooit meer. Brown noemt dit "nieuwe normaal" op de beurs the relentless bid, letterlijk: het bod dat nooit aflaat. Hij ziet aanvullend bewijs in de even hardnekkige daling van de handelsvolumes op de beurzen, en van de kijkcijfers van de zakenzenders. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    China; opnieuw lieveling van beleggers?