Nieuws

De taart van wat we (moeten) weten

Het meeste dat we moeten weten als beleggers weten we wel. we handelen er alleen vaak niet naar. De taart van de kennis.

Paul Merriman is een onafhankelijk financieel adviseur in Seattle met een eigen column op MarketWatch van The Wall Street Journal. Merriman begon zijn loopbaan op Wall Street. Naast zijn adviespraktijk houdt hij zich tegenwoordig naar eigen zeggen bezig met "het leren aan mensen van alle leeftijden hoe het meeste te halen uit hun pensioenbesparingen". In een recente column snijdt hij "de taart van de kennis" aan. In zes punten, om precies te zijn: 

1. Wat we weten – en we weten het

We weten hoe een bepaalde belegging in het verleden heeft gepresteerd. We weten ook dat lagere kosten leiden tot hogere rendementen. Voor lagere belastingen geldt trouwens hetzelfde. We weten hoe we soorten beleggingen moeten combineren, en in welke verhouding, om onze risico's te verlagen. Geweldig, wat we allemaal weten! We weten zelfs welke nummers we hadden moeten invullen in de lotto van vorige week! 

2. Wat we weten – en we weten het niet

We weten dat we niet weten – niet eens kúnnen weten – wat de toekomst zal brengen. Toch verspillen de meeste beleggers uren per dag om daar achter te komen. Noem het beleggersindigestie. In de sportschool zag Merriman eens een kerel op CNN tips geven hoe je je kansen kunt verbeteren om de loterij te winnen. Zijn tips waren volstrekt waardeloos. Weet je wat wel werkt? Alle loterijtickets kopen. Sssst! Niet verder vertellen! 

3. Wat we niet weten – en we weten het niet

Dit is de taartpunt waarin de meeste beleggers zich verslikken. Je weet dat ze ervan hebben gegeten wanneer je ze hoort roepen: "O mijn god! Ik had geen idee!" Dat is wat heel veel mensen zullen hebben geroepen – in minder beleefde termen – over Enron, Washington Mutual, IceSave, René van den Berg en Bernie Madoff. Niemand weet hoe groot deze taartpunt is. Maar hij kan gigantisch zijn: LTCM, dat in 1998 omviel, beheerde honderd miljard dollar. 

4. Wat we denken te weten – en we weten het niet

Deze taartpunt is ronduit giftig. Je denkt de partner te kennen die je eeuwige trouw belooft. Je denkt individuele beleggers en beleggingen te kennen. Je denkt helemaal het bedrijf te kennen waar je zelf werkt. Maar bedrijven kunnen lijden aan enorme verborgen kwalen zonder dat de eigen werknemers ook maar iets in de gaten hebben. Beleg dus nooit, nooit, NOOIT in het bedrijf waarvan je ook al afhankelijk bent voor je baan en je inkomen. 

5. Wat Wall Street en Zuidas willen dat wij denken te weten

Wall Street – en dus ook de Zuidas – denkt maar aan één ding: aan wat goed is voor Wall Street en de Zuidas. Niet aan wat goed is voor de klant. Het is niet zo dat er louter schurken werken aan Wall Street en Zuidas. Het is alleen zo dat ze een baas hebben die eist dat ze geld verdienen voor hem. Niet voor de klant. Daarom proberen al die bankiers ons wijs te maken dat wij via hen de markt kunnen verslaan, en dat hun "deskundigheid" veel geld mag kosten.

6. Wat we weten zonder er iets mee te doen

We weten dat we niet al onze eieren in één mandje moeten leggen. We weten dat we met een wijde boog moeten heenlopen om complexe producten met hoge kosten. We weten dat "d'r in en d'r uit" alleen maar onze kans op verliezen verhoogt, en de hoogte van die verliezen. En toch bezondigen we ons keer op keer weer aan deze stommiteiten, met als smoes "dat het deze keer anders zal gaan".

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie