Nieuws

Spanje doet het beter dan Italië

Europa is nog altijd zijn schulden aan het saneren. Spanje doet dat beter en sneller dan Italië, aldus Goldman Sachs.

Europa blijft in de greep van een pijnlijke en langdurige schuldsanering, zowel in de publieke als in de private sector. Deze operatie is zowel oorzaak als gevolg van een voorzichtige en nog altijd kwetsbaar economische herstel. Dat is goed te zien via een vergelijking van twee zwakke broeders: Spanje en Italië. Spanje herstelt sneller dankzij fors lagere lonen, waardoor bedrijven meer winst maken en minder afhankelijk zijn van de aanhoudend zwakke banken. 

Dat schrijven analisten van Goldman Sachs Global Investment Research in hun laatste European Economics Analyst, die nog niet op internet te downloaden is. Italië en Spanje vormen "bruikbare benchmarks voor elkaar", aldus Goldman Sachs, maar het is vooral Italië dat kan leren van Spanje. Beide landen gingen de kredietcrisis in vanuit sterk uiteenlopende uitgangsposities. Italië had een zeer hoge publieke schuld, nog steeds 130% van het bbp. 

Spanje had een van de laagste schuld-bbp-ratio's in Europa. Spanje had ook sterke economische groei laten zien. Italië niet. Evenmin zuchtten de Italianen onder een krediet- en huizenbubbel, zoals de Spanjaarden. Spanje kampt vooral met buitenlandse schulden (90% van het bbp) en moet dus herstellen via een overschot op zijn lopende rekening. Vorig jaar werd dat voor het eerst bereikt. Goldman Sachs verwacht een overschot van 5% van het bbp in 2017. 

Italiaanse particulieren in de knel

In Spanje voltrekt de schuldsanering zich vooral bij de banken, in Italië ligt de nadruk op de particuliere huishoudens en bedrijven. Die hebben daardoor minder ruimte dan de Spaanse particuliere sector om weer wat meer te spenderen en investeren. Bovendien lopen de Italiaanse banken nog achter met het opschonen van hun balansen, waardoor krediet in Italië schaarser en duurder blijft dan in Spanje. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie