Nieuws

El-Erian: Problemen nog niet gedaan

Mohamed El-Erian, topman van Pimco, waarschuwt dat 2014 mogelijk niet de verwachte ommekeer brengt in de economie.

Het nieuwe jaar lijkt nieuwe hoop te brengen. Bedrijven overwegen hun berg cash te investeren in de toekomst. Mohamed El-Erian, topman van Pimco, waarschuwt dat 2014 mogelijk niet de gehoopte ommekeer brengt in de economie. Volgens hem is het te vroeg om victorie te kraaien om het achterlaten van trage groei, hoge werkloosheid, schuldenproblematiek en andere onevenwichtigheden wereldwijd.

El-Erian signaleert zes probleemgebieden:

1. De diepgewortelde economische onevenwichtigheid valt niet te ontkennen. De belofte van groei is één ding, maar de realiteit is anders. Het verschil tussen rijk en arm valt niet zomaar op te lossen. Ontwikkelde economieën gaan gebukt onder langdurige werkloosheid. Permanente werkloosheid wordt al het 'nieuwe normaal' genoemd.

2. Het werk van de Fed is nog niet af. We zijn het tijdperk van tapering binnengegaan, maar het einde is nog niet in zicht. Deze transitie zal geen plezierritje worden, gezien de excessieve omvang van de balans van de Fed.

3. Sommige landen staan voor grote uitdagingen. De economie van de VS lijkt meer te stabiliseren. In opkomende markten is echter nog veel werk aan de winkel. El-Erian noemt Brazilië en Turkije; die landen hebben nog niet het politieke raamwerk om tot een gestroomlijnde economie te komen. Toch zijn sommige beleggers bullish over deze landen.

4. We zitten nog midden in de politieke patstelling. Het zal niet makkelijk zijn voor de VS om toekomstige problemen op te lossen. Groeibevorderende wetgeving die het economisch herstel moet steunen, lijkt weer te struikelen op de politieke hindernisbaan. Reken op meer fiscal cliffs.

5. Valutacrisis kan Europa treffen. El-Erian waarschuwt dat Europa, en Duitsland in het bijzonder, de nodige tegenwind te wachten staat. Dat komt door de hoge koers van de euro, zeker afgezet tegen de Japanse yen.

6. De wereld heeft zijn zaakjes nog niet op orde. De wereldeconomie wordt gehinderd door structurele zwaktes, waaronder tekortkomingen op beleidsmatig en politiek vlak. Veel landen kampen met een schuldenprobleem. Politici zullen een stap verder moeten gaan dan alleen zichzelf schouderklopjes te geven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie