Nieuws

Langetermijnbeleggen in de lift

Langetermijnbeleggen is niet op sterven na dood. Integendeel, het is gezonder dan ooit.

Het langetermijndenken onder beleggers is niet op sterven na dood. Integendeel, het is gezonder dan ooit, stelt Reuters. De Amerikaanse website reageert daarmee op een eerder gepubliceerde blog van The Motley Fool.

Die betoogde dat 2013 het jaar was waarin het langetermijndenken stierf. Het blog baseerde zich onder meer op uitspraken van een handelaar op CNBC, maar volgens Reuters staat CNBC juist bekend om de korte blik. Daarnaast is het aantal kijkers gedaald tot een dieptepunt in twintig jaar, met 38.000 per dag.

Vanguard Total Stock
Ondertussen is het aantal beleggers met een lange adem bij Vanguard - het huis van de bekende langetermijnbelegger Jack Bogle - flink toegenomen, betoogt Reuters: de Vanguard Total Stock Market Index Fund is nu het grootste fonds ter wereld en neemt daarmee het stokje over van het Pimco Total Return Fund. Het totale vermogen onder beheer van Vanguard is jaloersmakend: begin vorig jaar stond dat op 2 biljoen dollar en eind juni kwam de teller op 2,5 biljoen.

De auteur vermoedt dat het huidige vermogen weleens 3 biljoen zou kunnen zijn. Dat is nog altijd een grotere groep en daarmee een betere bron dan de 38.000 kijkers van CNBC (die 80 miljoen dollar per persoon zouden moeten hebben om samen aan die 3 biljoen te komen).

Het hoogtepunt van het kortetermijnbeleggen lag rond de dot.com-bubbel. Toen die bubbel barstte, gaven individuele beleggers die strategie op en dat heeft ze – wrang genoeg – goed voorbereid om op een volwassen manier om te gaan met de financiële crisis van 2008/2009. 

Bovenstaande grafiek toont de ETF-stromen gedurende de financiële crisis. Terwijl de S&P 500 in de gegeven maanden daalde met percentages tot 16,8% per maand, opgeteld een daling van 42%, kozen beleggers ervoor niet in paniek te raken, maar om 90 miljard dollar in ETF’s te steken.

Ook de volgende grafiek van beleggingsfondsstromen geeft een goed beeld. Hierin is zeker een verkoopgolf te zien, omdat een groep Amerikanen plotseling behoefte had aan liquiditeit, maar je ziet hierin niet terug dat men probeert om de markt te timen. De belangrijkste les is dat je ziet hoe klein alle getallen zijn vergeleken met de miljarden die wekelijks in de aandelenmarkten worden gestopt, waar het merendeel van de beleggers nog altijd kiest voor de strategie: kopen-en-in-portefeuille-houden.

Hoewel adviseurs ons graag doen geloven dat zij hun klanten uit alle macht moeten beschermen tegen hun instincten, laten bovenstaande cijfers iets anders zien. Ook de gemiddelden zeggen weinig; deze worden beïnvloed door een groep high frequency traders. Volgens Reuters is er een grote hoeveelheid geld van beleggers die graag voor vijf of tien jaar instappen. Retailbeleggers begrijpen de superioriteit van passief beleggen en het belang van langetermijndenken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus