Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

Succesvol alternatief voor credits

Beter dan junkbonds. Avoca Credit is een oude boom die een storm overleefd heeft. Omarmd door KKR en Schroders' GAIA.

Met zo'n 600 hedgefundmanagers werd de afgelopen jaren gesproken, maar sinds de lancering van het GAIA-platform selecteerde het Britse Schroders er slechts zes. Via het platform biedt de vermogensbeheerder zijn cliënten de mogelijkheid om in Ucits-proof, hedgefundachtige fondsen te stappen. Met bijna 3 miljard dollar onder beheer in deze fondsen is Schroders na Merrill Lynch de grootste aanbieder van Ucits Alternatives.

Een van die alternatives is Schroder GAIA Avoca Credit, een long/short-obligatiefonds. Er is weinig verbeelding voor nodig om te bedenken dat de geesten rijp zijn voor een fonds dat in obligaties niet noodzakelijkerwijs long hoeft te gaan, nu de rente op een historisch laag niveau staat. Avoca is bovendien een oude boom, die al een zware storm doorstaan heeft.

Simon Thorp is CIO van Avoca, dat deze zomer na hardnekkig gebonk aan de poort werd ingelijfd door 'the Barbarians' van private equity-reus KKR. En Thorp heeft de begindagen van Avoca meegemaakt, net als de enorme uitstroom die op gang kwam tijdens de naweeën van de financiële crisis en de val van Lehman Brothers toen alles wat naar kredieten riekte, rücksichtslos gedumpt werd. 

Thorp: "Van de 260 miljoen dollar die er oorspronkelijk in het fonds zat, was eind 2009 npg 15 miljoen over. Plus nog wat nieuwe instroom. Iedereen wilde zijn geld eruit en dat was pijnlijk, vooral omdat wij voelden dat 2009 wel eens een heel goed jaar zou kunnen worden."

1+1=2
Die storm is inmiddels voorbij getrokken en in de paar maanden dat het fonds op de schappen van het GAIA-platform ligt, is het beheerd vermogen rap opgelopen. Het succes van het fonds schrijft Thorp toe aan 'echt heel goede research en echt heel goede technologie'. Dat wordt kennelijk vooral gewaardeerd door Scandinavische institutionele beleggers, die volgens Thorp goed zijn voor 70% van het beheerd vermogen. "En dat zijn partijen die hun huiswerk goed doen."

Het fonds belegt 'over de hele cyclus' 70% in high yield en 30% in investment grade. Thorp vergelijkt zijn fonds (en het rendement) met (long only) high yield bond-fondsen. En die vergelijking doorstaat het fonds glansrijk. Een hoger geannualiseerd rendement (9,8% sinds 2002), een lagere volatiliteit (7,3), een hogere sharpe ratio (1,1) en als enige geen negatief jaar en een maximum drawdown (9,3%) die de junkbondsfondsen (30% of meer) laat verbleken.

"De obligatiemarkt is lastig, iedereen graaft op hetzelfde stukje grond, op zoek naar goud. Maar wij kunnen ook short gaan en het renterisico afdekken. Daardoor verbeter je het asymmetrische risico waarmee vastrentend beleggen gepaard gaat. Normaal krijg je je coupon als je een obligatie koopt en aanhoudt tot maturity. Maar bij een default verlies je een veelvoud van wat de coupon je heeft opgeleverd. De prijzen van obligaties kunnen hard dalen, als er angst is voor wanbetaling. De spread van Nokia (afgezet tegen Bunds) steeg in anderhalf jaar van 50 basispunten naar 1250."

Geesten rijp
Maar de obligatiemarkten hebben goede jaren achter de rug. Het spelen van shorts was geen makkelijk spel. De animal spirits lijken terug te komen op de markt, de IPO-markt komt weer tot leven en de aandelenmarkten zijn ronduit bullish. Het economisch herstel kan verder aantrekken. "We zijn daarom nu zelfs long in obligaties van financials. De economische groei is goed voor banken en de ECB heeft het speelveld in die sector veranderd. Per saldo hebben we nu een 30% nettolongpositie." 

Zoals eerder al gesteld, de geesten zijn rijp voor een fonds als dit en het is dan ook de ideale tijd om de vruchten van het concept te plukken. Met de verkoop aan KKR en de entrée op het GAIA-platform doen Thorp & Co dat ook. En nu maar afwachten hoe het fonds het doet als het beleggingsklimaat iets minder gunstig wordt voor een credit long/short fonds. 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?