Nieuws

Profiteer van de macrotrends

Goed nieuws: u bent in bijna elke asset class goed af. Maar waar presteert u het best?

Goed nieuws volgens Business Insider: het is een uitstekende tijd om belegger te zijn in zo ongeveer iedere asset class. Dat betekent niet dat beleggers hun portefeuille lekker kunnen laten liggen bakken. Want, zo stelt de site, ze willen het tenslotte beter doen dan de markt.

Credit Suisse identificeerde aan de hand van vier macrotrends – een aantrekkende groei, verminderende onzekerheid, stijgende rente en een verlies van momentum in de opkomende markten – zeven kortetermijnbeleggingen:

 1. Overwogen aandelen
  Het lijkt erop dat de rentes voorlopig nog niet gaan stijgen. Dat is goed nieuws voor aandelen, die het over het algemeen beter doen dan obligaties als de groei aantrekt en er weinig inflatiedruk is. Komt nog bij dat als de rentes wel gaan stijgen, u in aandelen sowieso beter zit dan in vast inkomen.
 2. Onderwogen in Amerikaanse aandelen
  Die doen het namelijk vaak goed in tijden van crisis en juist minder goed in vergelijking met andere regio’s gedurende groeiperioden. Amerikaanse bedrijven kunnen namelijk gemakkelijker in de kosten snijden dankzij gunstiger arbeidswetgeving. In Europa en Japan is dat lastiger.
 3. Onderwogen duurzame consumentengoederen
  Ook deze categorie doet het beter in moeilijke tijden, want crisis of niet, men moet toch eten. Deze aandelen zijn momenteel duur.
 4. Voorzichtig wat betreft goud
  Een sterkere dollar is slecht nieuws voor goud. Het edelmetaal lijkt duur, vindt Credit Suisse, vergeleken met huizen en aandelen. Maar, met een dergelijke lage rente stijgt de goudprijs vaak. Een voortdurend soepel beleid is weer positief.
 5. Weg uit Scandinavië
  Aandelen uit Zweden, Denemarken en daarnaast de Zwitserse franc vormen een goede bescherming tegen Europese chaos, maar nu de crisis over lijkt te waaien, zijn ze te duur.
 6. Koop Japanse aandelen
  Japanse bedrijven kunnen het meest profiteren van een wereldwijd aantrekkende groei omdat ze buitengewoon kwetsbaar waren voor de verslechtering. De marges zouden moeten verbeteren.
 7. Profiteer van bedrijfsinvesteringen
  Bedrijven hebben een gigantische hoeveelheid cash op de balans staan. Waar gaan ze dat uitgeven?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus