Nieuws

Meer kans op uiteenvallen eurozone

Robert Aliber is pessimistisch over de eurozone vanwege de groeiende discrepantie tussen Noord- en Zuid-Europa.

De groeiende discrepantie tussen Noord- en Zuid-Europa is reden voor econooom Robert Aliber om met een negatieve blik naar het continent te kijken. Media hebben het over een gematigd herstel in Europa, maar het optimisme versluiert volgens Aliber de werkelijkheid. Opvallend is dat de topeconoom zijn mening over de euro heeft bijgesteld. Volgens hem is de kans gegroeid dat de muntunie uiteenvalt in twee delen, schrijft CNN Money. Het is slechts een kwestie van jaren, voorspelt Aliber.

Aliber heeft twee redenen om pessimistisch te zijn over de euro. De eerste betreft het besluit van de EU om koste wat het kost Griekenland binnen de eurozone te houden. Een Grexit was goed geweest; het had de Griekse export en toeristische sector veel concurrerender gemaakt. Tweede reden is de onbalans tussen noord en zuid, het Germaanse en het Latijnse deel van Europa. In het noorden is er een fors handelsoverschot, mede door de exporten naar het zuidelijke deel. Maar Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal kampen met forse handelstekorten. Hun producten zijn te duur om met het noorden te kunnen concurreren, dus die handelstekorten kunnen niet weggewerkt worden. 

In het verleden kon men het concurrentieverschil opheffen door een devaluatie van de munt. Frankrijk deed het elke tien jaar wel een keer. De komst van de euro had Italië en Frankrijk moeten dwingen tot loonmatiging, maar de landen leefden op grote voet verder, met het gebrek aan concurrentiekracht en daarna de hoge werkloosheid tot gevolg. Deze week werden nieuwe cijfers bekend: de werkloosheid in de eurozone is voor het negende kwartaal op rij gestegen tot een recordhoogte van 12,2%.

Alternatief
Het ontbreekt Latijns-Europa nu aan een valutamiddel om het probleem van de eigen excessieve loonkosten weer in balans te brengen met Duitsland. Volgens Aliber is het enige alternatief dat Duitsland de loonkosten jaarlijks fors laat groeien om de eigen export even duur te maken als bij de zuidelijke landen. Dat betekent echter een cultuurschok en zal de nodige politieke onrust veroorzaken.

Als dat niet gebeurt, valt de euro uiteen, waarschuwt Aliber. De werkloosheid in het zuiden zal zo hoog oplopen dat het ondraaglijk wordt en de landen vrijwillig de muntunie verlaten. Een tijdspad verbindt de topeconoom er niet aan, maar hij spreekt over jaren. Griekenland is de uitzondering, dat staat al op de drempel van de uitgang. Een Grexit laat niet lang meer op zich wachten. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie