Nieuws

IMF ziet nog veel uitdagingen

Het financiële systeem is wereldwijd in transitie. Al die veranderingen brengen ook risico's met zich mee.

Het wereldwijde financiële systeem is in transitie, op weg naar een grotere stabiliteit. Het IMF kijkt in het Global Financial Stability Report voor oktober naar de ontwikkelingen. Wereldwijd krijgt het financiële systeem te maken met een toename van het aantal regels. De opkomende markten hebben te maken met meer volatiliteit van buitenaf en hogere risicopremies. Een aantal landen zal hervormingen door moeten voeren en bewegen naar een meer gebalanceerde groei van de financiële sector.

Obligatiemarkten zijn gevoeliger voor (veranderingen in) het monetair beleid in de ontwikkelde landen omdat veel buitenlandse beleggers in de opkomende markten hebben geïnvesteerd. De fundamentals zijn de afgelopen jaren verzwakt, nadat meer en meer werd geleend. Beleidsmakers hebben een behoorlijke taak voor zich in het creëren van meer stabiliteit.

Hervormingen
De VS ziet een herstel, wat betekent dat het monetair beleid in de toekomst zal worden aangepast, Japan beweegt naar een nieuw regime gekenmerkt door Abenomics en de eurozone concentreert zich op een sterkere financiële sector. Als de veranderingen succesvol zijn, leidt dat tot meer stabiliteit, maar momenteel spelen nog veel risico’s. Het is van belang dat de hervormingen goed en volledig worden doorgevoerd. In Europa bestaat nog steeds een groot verschil tussen noord en zuid. 

Alle veranderingen brengen uitdagingen en risico’s met zich mee, waarschuwt het IMF. De belangrijkste uitdagingen zijn volgens het instituut het beheersen van de bijwerkingen en het intrekken van het soepele beleid in de VS. Beleggers zullen hun portefeuilles gaan aanpassen in anticipatie op hogere rentes en meer volatiliteit. Daar komt nog eens bij dat de liquiditeit vermindert en er minder geld wordt uitgeleend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie