Nieuws

Commodities: geen lood om oud ijzer

Industriële metalen kunnen in prijs stijgen, vooral koper en lood, denkt aanbieder van grondstoftrackers ETF Securities.

De prijzen voor industrieel metaal gaan betere tijden tegemoet. Vooral koper en lood zullen op korte termijn profiteren, denkt Martin Arnold, onderzoeker bij ETF Securities. 

De meeste industriële metalen hebben hun prijzen het afgelopen jaar met dubbele cijfers zien dalen, gevoed door zorgen over een stagnerende economische groei in China. Maar die vrees is overdreven, schrijft ETF Securities in een rapport. Vraag vanuit China heeft de metaalmarkt de afgelopen maanden gestuwd en de Chinese honger naar ruwe materialen blijft groot.

Vooral cyclische grondstoffen zullen profiteren van de aantrekkende economie en het groeiende vertrouwen onder beleggers. Wel loont het de moeite naar de risico’s en kansen van de verschillende metalen te kijken. Volgens Arnold springen koper en lood er duidelijk uit. In de kopermarkt blijft het evenwicht tussen vraag en aanbod krap. Loodprijzen zullen hoog blijven door een sterke vraag vanuit de autosector, met name in de VS en China.

Aluminium en nikkel raken daarentegen terrein kwijt. De grote voorraden van beide metalen zetten de prijzen op korte termijn onder druk. Wel voorziet ETF Securities voor aluminium in 2014 een mogelijk herstel. De markten voor zink en tin blijven volgens Arnold in balans, maar verwacht daar op de korte termijn geen grote winsten. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus