Nieuws

Minder risico op lange termijn

Aandelenbeleggingen worden minder risicovol naarmate de horizon langer is, blijkt uit onderzoek.

Aandelenbeleggingen worden minder risicovol naarmate de beleggingshorizon langer is. Dat blijkt uit een onderzoek van Morningstar en twee Amerikaanse universiteiten. 

Er is al vaak gekeken naar het rendement van aandelen versus andere beleggingen op de langere termijn. Zo wijst een onderzoek van Dolvin, Templeton, and Rieber uit 2010 uit dat voor beleggers met een beleggingshorizon van veertig jaar een mandje dat voor 100% bestaat uit aandelen beter rendeert dan andere beleggingsportefeuilles. Ook dit jaar nog heeft een dergelijk onderzoek plaatsgevonden waaruit bleek dat aandelen over een langere periode beter renderen dan obligaties.

Maar deze onderzoeken waren meestal slechts toegespitst op één specifieke markt (bijvoorbeeld de Verenigde Staten) of een kortere periode. Dat roept vraagtekens op over de betrouwbaarheid. Onderzoekers van Morningstar namen daarom de historische koersgegevens over een periode van maar liefst 113 jaar onder de loep, uit twintig ontwikkelde aandelenmarkten.

Met een gerust hart in aandelen
Hun conclusie: een grotere allocatie richting aandelen is optimaal voor beleggers met een langere beleggingshorizon. Het tijd-diversificatie effect is bovendien consistent: het gaat niet alleen op voor de VS, maar ook voor andere markten. Verder blijkt dat dit effect in de vorige eeuw steeds verder is toegenomen.

Deze conclusies zijn van belang voor zowel particuliere als institutionele beleggers met een lange beleggingshorizon, zoals pensioenfondsen en targetfondsen. Zij kunnen met een gerust hart in aandelen stappen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie