Nieuws

Positieve noot over India

Beleggers vluchten India uit, maar volgens Credit Suisse zijn er nog genoeg redenen om optimistisch vooruit te kijken.

India is zo langzamerhand verworden tot het grote zorgenkindje binnen de opkomende markten. De groei is sterk vertraagd, er zijn grote tekorten, de munt daalde sterk en de overheid moet steeds meer betalen voor haar leningen. Beleggers vluchten het land uit, maar volgens Credit Suisse zijn er nog genoeg redenen om optimistisch naar de toekomst te kijken, schrijft Business Insider.

Het land stevent niet af op een tweede economische ramp, een crisis zoals in 1991. De Indiase economie is namelijk flink gegroeid, wat overigens ook betekent dat een dergelijk scenario een veel grotere impact zal hebben op de wereldeconomie. Maar volgens econoom Robert Prior-Wandesforde is de ‘doom and gloom’ overdreven. Hij is voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten.

De doemdenkers focussen te veel op het heden en kijken niet naar de fundamentele krachten die een sterke groei voor 2013-2014 ondersteunen. Ook in 2012 hadden deze pessimisten het mis. De Wholesale Price Index daalde sindsdien flink, terwijl men dacht dat de inflatie niet meer te stuiten was. Credit Suisse stelde de groeiverwachtingen voor 2013-2014 wel naar beneden bij, van 6,5% naar 6%. In vergelijking met andere banken is Credit Suisse echter vrij optimistisch.

Prior-Wandesforde somt op waarom:

  • De sterke daling van de rupee kan de Indiase export ten goede komen, terwijl de vraag in de westerse landen aantrekt.
  • Het land beschikt over voldoende valutareserves om een financieringscrisis te voorkomen.
  • De economische impact van veranderende rentes is beperkt, zolang de centrale bank niet aan de repo rate en de rente voor commerciële leningen komt.
  • De balans van het land is relatief gezond, vindt Prior-Wandesforde. De overheid hoeft dit jaar niet zo sterk op de kosten te letten.
  • De gewassen varen wel bij de vroege komst van de moesson dit jaar. Een goede oogst dus, deze herfst.

Het grootste risico is wat Prior-Wandesforde betreft misschien wel angst. Bedrijven investeren nog steeds in eigen land, wat uitwijst dat men zelf nog wel positief is. Het is misschien moeilijk om optimistisch te blijven, maar volgens Credit Suisse is het te vroeg om het land volledig af te schrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus