Nieuws

Opkomendemarktenvrees is overdreven

Iedereen lijkt elkaar inmiddels na te praten met het verhaal dat opkomende markten voorlopig slecht blijven presteren.

Zo langzaam aan lijkt iedereen het er wel over eens. Opkomende markten hebben al drie jaar moeite om de volwassen markten bij te benen en dit jaar lopen ze grosso modo 20% achter. Geen wonder dat steeds meer beleggers opkomende markten afschrijven. Een greep uit prominente media:

  • Het groeiverhaal van opkomende markten is stervende. (Financial Times)
  • BRIC-landen zinken weg in de modder (The Economist)
  • Opkomende markten zijn door hun zegeningen heen (Business Week)
  • Er zijn weinig redenen om optimistisch te zijn over BRIC-landen (CNN/Money)

Het is te kort door de bocht de media de schuld te geven. Veel van die doemverhalen worden opgetekend uit de mond van beleggers en vermogensbeheerders. Volgens East Capital zijn de sombere vooruitzichten van de regio's, waarvan de economische groei tot voor enkele jaren nog tot in de hemel werd geëxtrapoleerd,  niet nieuw. Ze zijn wel versterkt door politieke onrust, beleidsfouten in enkele grote groeilanden en teruglopende groeicijfers.

Ook het IMF verlaagde in juli de groeiraming van opkomende markten met 300 basispunten. De denktank ziet grotere risico´s op een langdurigere slowdown, moeilijke kredietverlening en het terugtrekken van stimuli door centrale banken - inmiddels beter bekend als tapering. Markus Svedberg, econoom bij East Capital relativeert het geheel. "Ook ontwikkelde markten hebben een verlaagde groeiraming aan de broek gekregen en het is mathematisch onvermijdelijk dat de percentuele groei van opkomende markten afneemt."

Ti-ta-tapering
De inhaalslag zal gewoon doorgaan - zeker dankzij de betere schuldpositie van deze landen - maar in een lager tempo dan in het verleden. Svedberg zoomt in op de sociale onrust en straatprotesten in tal van landen. Het is volgens hem niet verkeerd dat dit gebeurt en dat corruptie blootgelegd wordt. het is wel van belang hoe de politieke machthebbers erop reageren.

Svedberg stelt echter dat tapering de hoofdreden voor de daling van de aandelenmarkten van opkomende landen is. En daar put hij meteen weer hoop uit. De consensus is dat de Amerikaanse centrale bank in september met tapering begint. Opkomende markten kunnen daar fors op reageren, maar Svedberg denkt dat dit al in grote mate is ingeprijsd. 

Het kan bovendien ook nog steeds dat de Amerikaanse centrale bank zijn terugtocht uitstelt als uit nieuwe cijfers blijkt dat de economische gezondheid minder robuust is dan nu wordt gedacht. In dat geval zullen opkomende markten juist positief verrassen. Ten derde zullen ook niet alle opkomende landen hetzelfde reageren als de Fed-cavallerie de terugtocht blaast. Met name landen die minder afhankelijk zijn van buitenalndse kapitaalstromen kunnen best een stootje hebben. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Brexit