Nieuws

Is dit een 'dead commodity bounce'?

Het herstel van mijnbouwbedrijven is geen begin van een nieuwe bullmarkt, maar mogelijk een 'dead cat bounce'.

Alsof de mijnbouwaandelen de afgelopen maanden niet eerst 40, 50 tot zelfs 70% daalden, wordt nu alweer argwanend gekeken naar het herstel van mijnbouwaandelen op de beurs. Aandelen als BHP Billiton en Rio Tinto stegen in een maand tijd een dikke 10%. 'Too good to be true?', kopt cnbc vandaag. China - dat hoofdverantwoordelijk is voor de vraag naar grondstoffen worstelt nog steeds. En de grondstoffenmarkt is ook weinig robuust.

Toch lijken beleggers aangetrokken te worden door de extreem lage waardering van de sector. Er zou ook sprake zijn van short covering (hedgefunds die hun shortposities al dan niet gedwongen afbouwen). Chris Weston, commoditystrateeg bij IG markets, denkt dat het voor de hand liggende herstel nu wel afgerond is en komt nu de echte vraag om de hoek kijken: hoeveel verloren grond kunnen de mijnbouwbedrijven echt nog goedmaken?

Die vraag is legitiem, zeker gelet op bijvoorbeeld de goudprijs die van 1900 naar net boven de 1200 dollar duikelde en in de eerste echte herstelbeweging niet boven de 1350 lijkt uit te komen. Dat lijkt meer op de spreekwoordelijke dead cat bounce dan op een echt herstel.

Weston bevindt zich in een spagaat. Enerzijds zou een toenemende economische activiteit goed moeten zijn voor de vraag naar grondstoffen, anderzijds kan echt herstel ook het terugtrekken van de Federal Reserve als steunpilaar onder de markten inluiden - en grondstoffen zijn daar gevoelig voor gebleken.  De herstelbeweging is in zijn ogen in elk geval geen prelude van een nieuwe meerjarige bullmarkt. 

Over goud
Ondertussen brengt Bloomberg Visual Data de gold crunch mooi in beeld. Sinds de piek van de goudprijs, bijna twee jaar geleden, daalde goud 31% in waarde, terwijl de S&P500 in dezelfde periode 45% steeg. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen