Nieuws

Hedgefunds en S&P500 gelijk op

Over de afgelopen twintig jaar leverden hedgefunds en de S&P500 een gelijk rendement op. De ups en downs weken af.

Hedgefunds en de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 deden het over de afgelopen twintig jaar ongeveer net zo goed. Het Amerikaanse weblog Business Insider kwam tot die conclusie na het vergelijken van het rendement op de aandelenindex en de Credit Suisse Hedge Fund Index voor hedgefunds.

Het rendement voor de beide groepen komt gemiddeld op ongeveer 8,6% per jaar uit. Onduidelijk is of hetzelfde beeld optreedt als een andere index wordt gehanteerd, zoals bijvoorbeeld de HFRI-index.

Het rendement ziet er dan wel hetzelfde uit, maar het pad daar naartoe wijkt behoorlijk af. Dit jaar doen hedgefunds het bijvoorbeeld beduidend slechter dan de Amerikaanse beurs. In een bullmarkt is dat gezien de shortposities niet geheel onverwacht; dat gebeurde bijvoorbeeld ook in de jaren 1990. Daarnaast omvat de categorie hedgefunds een breed scala aan beleggingen, waardoor het moeilijk is om als brede groep de aandelenmarkt gedurende een bullmarkt te verslaan.

Over die twintig jaar ligt de maandelijkse volatiliteit van de S&P500 bijna dubbel zo hoog als dat van de hedgefund index. De correlatie tussen beide indices is bijna 0,6, maar de beta van de hedgefund index ligt consistent laag; op ongeveer 0,33 over de periode van twintig jaar. Het voor risico gecorrigeerd rendement van de gediversifieerde hedgefund index ligt beduidend hoger.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen